De Zeeotter

Donny De Wadden groep 8

 

 

 

 

werkstuk van: Donny

inhoud.

algemeen                                                 : blz 1

Is de otter een bedreigde diersoort          : blz 2

kenmerken                                               : blz 2 t/m 3

de jacht                                                    : blz 3 t/m 4

is de otter een echt waterdier                  : blz 4

een otter onder het ijs                              : blz 5

de otter is speels.                                     : blz 5 t/m 6

jongen                                                      : blz 6

Informatie boekjes

naam

soort

nummer

schrijver+tekenaar

 de otter                   junior informatie             600                      Ton wagenaars

 de otter                         ???                         ???                       Ton wagenaars

dit werkstuk is van: Donny vd meij

schooljaar: 2001 t/m 2002

opdracht: een werkstuk over een bedreigd diersoort

 

 Het algemeen

De zeeotter is een waterdier hij zwemt met zijn zwemvliespoten daarmee kan hij/zij heel goed zwemmen. De otter is een behendigzoogdier. Het dier heeft een dikke pels, dat is tegen de kou. Als de otter wakker word ligt het in een zelfgemaakt bed van algen. Als het dier in zijn algenbed licht is het veilig. Want zo word het niet door de stroom meegenomen. Als de otter zich schoonmaakt doet het dier dat met veel zorg. Het dier likt zijn pels schoon. Het dier besteed er veel tijd aan. Zijn dikke pels moet schoon blijven. Als de otter zich heeft gewassen drijft het dier op zijn rug over het water.

Daarna laat de otter zich opdrogen in de zon. Als de otter een tijdje gaat zwemmen bindt de otter zijn jong vast. Dat doet de otter met algen. Dat doet ze om haar jong terug  te vinden. Als het ottervrouwtje haar jong leert zwemmen neemt ze het mee op haar buik. De otter kan heel diep duiken. Dat is handig want dan kan de otter eten pakken. zoals krabbetjes of zee-egels. Die eet de otter het liefst maar het lust ook heel graag kleine vissen.

De otter is aardig groot. Het kan zo`n 120 cm woorden.

Is de otter een bedreigte diersoort

Vroeger werd de otter gejaagd voor zijn pels. Daardoor raakte hij bijna uitgestorven. Gelukkig is het nu verboden om op otters te jagen. Daar zijn de beroepsvissers het niet mee eens. Zij vinden dat de otter teveel vis eet, en ze willen de jacht opnieuw openen. Er is olie gevonden in het gebied waar de otter woont. Olievervuiling vormt dus een nieuwe bedreiging voor de otter. Maar gelukkig neemt het aantal otters langzaam toe.

Kenmerken van de otter

Warmbloedig: De otter houdt zijn lichaamstemperatuur op pijl onafhankelijk van de buiten temperatuur. 

Oren: De oren zijn klein ze steken maar een klein stukje uit de vacht. In het water sluiten otters hun oren. 

Neus: Ook de neus wordt gesloten bij het duiken. Op jacht in het water heeft een otter zijn neus niet nodig. 

Ogen: Otters hebben goede ogen, zelfs onder water zien ze goed. Boven zien ze al of er iets eetbaars langs zwemt. 

Snorharen: Rond zijn bek heeft de otter lange snorharen. Zo kan hij voelen waar de vissen zwemmen. 

Lengte van de otter: een mannetje is ongeveer 110 cm lang. En  een vrouwtje ongeveer 100 cm lang. 

Lichaam: Otters hebben een lang en slank lichaam met een goede stroomlijn. Ze kunnen zich  in het water snel bewegen en ook lang onder blijven.

Staart: De dikke staart zorgt met het lichaam voor het zwemmen. Dat gaat nat als bij een vis door het lijf heen en weer te bewegen.

Poten: De korte poten worden alleen gebruikt bij het sturen in het water. Als de otter snel zwemt, drukt hij de poten tegen het lichaam. 

Haren: De haren van de pels staan heel dicht op elkaar. Bij het zwemmen komt er weinig water tussen en wordt alleen de buitenkant nat. 

Voetafdrukken. Bij voetafdrukken in de modder zijn niet altijd het zelfde. Er zijn 3 verschillende. De 1e is: dan slingert het wat heen en weer. De 2e is: bij het hardlopen. De 3e is: maakt een otter grote sprongen en zie je weer een ander spoor.  

De jacht 

De otter zwemt naar een heel nat gebied. De otter kiest welk stukje zij tot het jacht domein van dat moment zal maken.

Als de otter daar is kijkt hij /zij goed naar beneden of er wat te eten valt, zoals een krabbetje of een klein visje. Het is erg belangrijk dat de otter ook goed om zich heenkijkt want als er een uil op de loer licht dan kan die uil de otter zo uit het water pakken. En de kans dat de otter dat overleeft is 4 tegen 10. Maar gelukkig zijn sommige uilen bang om de otter aan te vallen, maar de meeste doen dat wel. De otter eet ook graag vis. Daarom word hij in sommige plaatsen visotter genoemd. Maar hij lust ook graag andere dieren zoals kikkers, watervogels, kleine knaagdieren of zelfs insecten. De otter gaat het liefst   s nachts op jacht. De otter heeft twee technieken voor het vangen van zijn prooi.

De 1e is: achter zijn prooi aan zwemmen en hem dan snel op pakken. En de 2e is: rondjes draaien in het water, dan komt er meestal een vis uit, en dan kan de otter zijn prooi pakken. 

Is de otter een echt waterdier

Ja de otter is een waterdier. Met zijn lange lichaam die op een slang lijkt. Maar ook de zwemvliezen en de dikke vacht. De staart is ook een bewijs. Want het is gespierd en erg wenkbaar. Het dier heeft een platte kop en zijn snuit is ook plat maar de kop is wel erg breed. Het liefst leeft de otter bij langzame rivieren of bekjes. Maar ook van rustige grote meren. De otter is een schuw dier dus moeten er langs de beekjes veel struiken groeien.

Een otter onder het ijs.

In de winter woord het vangen van vis natuurlijk veel moeilijker. Maar als de sloten of rivieren dicht gevroren zijn maakt de otter een gat in het ijs. Dat doet hij bij een zwak punt, een punt waar je niet kan schaatsen, de otter slaat met zijn staart op het ijs en daar is het gat. Maar het blijft gevaarlijk onder het ijs jagen.

Want om adem te halen moet hij aardig snel boven komen. Maar als de otter het gat in het ijs niet meer kan vinden. Dan stikt het dier.

de otter is speels

Otters zijn hele speelse dieren. Ook al zijn ze in het water of op het land ze stoeien heel wat af.

Daar hebben ze een heleboel plezier in denken we. De wijfjes spelen met de jongen of de jongen speelt met een ander jong ottertje.

Maar natuurlijk spelen de volwassen otters ook wel met elkaar. Ze zwemmen bijvoorbeeld om elkaar heen. Duiken het water in en proberen hun eigen staart te pakken. In het water draaien ze als palingen rond. Op die manier leren de jongen zelfstandig te worden.

 jongen

Een vrouwtjesotter draagt haar jongen ongeveer twee maanden in haar buik. We noemen dat bij zoogdieren de draagtijd.  Dan worden de jongen geboren. Meestal een tot vier jongen per keer. Na de geboorte zijn de kleine ottertjes donker van kleur, blind en volkomen hulpeloos. Pas na tien tot veertien dagen gaan de ogen open. Vader otter heeft zijn gezin dan al verlaten, zodat de zorg voor de jongen geheel  op de moeder neerkomt. Twee tot drie maanden lang zullen de kleine ottertjes bij hun moeder blijven en dan gaan ze de weide wereld in.

eindslot

Ik hoop dat u heeft kunnen genieten van mijn werkstuk. Ondanks een paar slordigheden zal het cijfer wel om laag gaan maar ik heb me best er heel erg opgedaan.

Donny