Olifanten

Ronny – De Wadden – groep 8

OLIFANTEN

Informatie uit het boek: De Olifant
Geschreven door: Lucianne van Ek

Inhoud: Het begin
De olifant begon klein
De tanden of zijn het handen van de olifant
Olifanten vergeten nooit iets
Elk jaar worden er ongeveer 1000 olifanten neer geknald 
Verschil
Groepen vol olifanten
Gegevens over de olifanten

Dit werkstuk hou ik over de olifant want ik vind het een mooi en knap dier want het is een rustig en toch ook een heel sterk dier en ik hoop dat jullie er van genieten en ook heel veel van leren


HET BEGIN 

De eerste olifant was de Moeritherium hij was ongeveer even groot als een jong nijlpaard en leek er ook heel veel op. Het dier at alleen maar planten dus geen vlees. Dat is logisch lijkt mij. Het woonde op land maar ook in water. Het dier was een zoogdier. De Moeritherium leefde vijfenveertig miljoen jaar geleden, in de moerassen in noord Egypte. De Moeritherium was tot nu toe de oudste olifant van de hele wereld. Alleen leek het helemaal niet op een olifant maar op een nijlpaard. Een slurf en slagtanden had het dier niet. Maar een gebit van een olifant, een schedel van een olifant en lichaamsdelen van een olifant had het wel. Kortom erg groot was dit dier niet vergeleken met de olifant die wij nu in deze tijd kennen. En het leek er ook niet op.
Heel veel mensen denken dat de mammoet de voorloper is van de gewone olifant maar dat was hij dus niet. De mammoet was alleen een ander soort oude olifant. Met veel lange haren was het warm genoeg om de ijstijd te doorstaan, ze leefde dan ook in koude gedeeltes van de wereld. 


DE OLIFANT BEGON KLEIN…

Vandaag (en morgen misschien ook) zijn de mannetjes ongeveer 4 meter hoog. En de vrouwtjes zijn ongeveer 3 meter en 70 centimeter. De olifanten zijn zo groot vanwege de vijanden die ze miljoenen jaren geleden tegengekomen zijn. Klinkt misschien raar, ik zal het jullie uitleggen. De meeste planteneters veranderden met hun benen. Zo werden hun benen langer en langer totdat ze zo groot waren dat ze hard konden rennen en dus waren ze hun vijand te snel af. Alleen als ze gepakt werden waren ze volgens mij wel dood want hun vijand was wel sterker. Dus daarom gingen ze ook met hun kracht en breedte groeien en zo kan geen enkel dier de olifant aan. Dus vielen ze ook niet aan.

DE TANDEN ( of zijn het handen? ) VAN DE OLIFANT

Een olifant heeft maar een hand: de slurf. Een olifant kan met zijn slurf een koe of een mens met gemak dood slaan! Maar ja nu even over de tanden; de meeste olifanten zijn rechts want ze doen meer met hun rechtertand dan met hun linker want vaak is hun rechtertand scherper. Zelfs als de tanden kapot zijn, zijn het gewoon moordwapens en alle dieren uit hun gebied zouden liever niet aan hun tanden geregen worden! Maar tussen de kleine kaken van de Moeritherium en de grote slagtanden van de olifant zit veel verschil. Neem dat maar van mij aan! Er zaten veel verschillende olifanten door alle tijden heen. Zo had een van de voorlopers van de olifant uit het stenen tijdperk in plaats van rechte of kromme tanden; spiraalvormige tanden. De tanden van een olifant ( ik denk dat jullie dat wel weten maar ik vertel het toch maar) zijn van ivoor. Vaak bij vrouwtjes worden de slagtanden ±12 kilo, en vaak de stieren± 40 kilo. Veel jagers krijgen veel geld door olifanten te doden en dan van de slagtanden beeldjes snijden wat eigenlijk verboden is en ze maken er ook medicijnen van wat ook verboden is.

OLIFANTEN VERGETEN NOOIT IETS …

Olifanten vergeten nooit iets zeggen ze wel eens. 'Nooit' is iets te veel, er moet nog een woord voor: haast. Ze hebben een heel goed geheugen daar niet van. Maar ik geloof niet dat ze echt alles onthouden. Hun hersenen groeien heel lang, wel hun hele leven. Zo komen ze zo slim. Deze dieren onthouden dingen die jaren geleden zijn gebeurd. Van sommige olifanten hebben een paar soorten wel zo'n 1000 km² als hun gebied en die kennen ze helemaal uit hun koppie terwijl ik mijn hele buurt niet eens weet. Deze dieren zijn onwijs slim. Volgens mij weet een olifant meer dan heel schalkwijk bij elkaar weet!

ELK JAAR WORDEN ER ± 1000 OLIFANTEN NEERGEKNALD…

Ik denk dat jullie het wel weten maar olifanten zijn bedreigde dieren en worden gewoon neergeknald. Olifanten zijn sterk maar ze kunnen niet tegen die kogels op van tegenwoordig. Als er geen volwassen olifanten meer zijn knallen de jagers jonkies neer. In Afrika leefde er in 1980 nog( en dat was geschat)1.300.000 olifanten, ja dat lijkt veel maar Afrika is een werelddeel en dat is een werelddeel waar ongeveer de meeste olifanten leven. Maar 10 jaar daarna waren er nog ongeveer 625,000 olifanten. Dus in tien jaar tijd zijn er zo'n 675,000 olifanten neergeknald. Op een gegeven moment gingen er elke zes minuten 1 dood jaar in jaar uit. Op dit ogenblik leven er maar weinig mannetjes die ouder zijn dan dertig jaar.

WAT NOU GELUID? IK HOOR NIETS!

Olifanten hebben een heleboel manieren om te praten zelfs gebarentaal kunnen ze met hun slurf en oren, en dat wordt hen niet aangeleerd. Sommige mensen en misschien een van jullie ook wel denken dat trompetteren het enige is wat olifanten kunnen. Maar nee dat is echt niet waar. Er is nog een geluid dat wij alleen kunnen horen door het op een cassettebandje 10 keer zo snel af te draaien.

Verschil.

De Indische olifant en de Afrikaanse olifant hebben veel verschil voorbeeld: de Afrikaanse olifant heeft twee kwabjes. Kwabjes zijn die dingen die ze aan het eind van hun slurf hebben. En de Indonesische maar een. Zo bedekken de oren van Afrikaanse olifant de schouders helemaal en die van Indonesische olifant niet. Bij de Afrikaanse olifant zakt de rug in en bij Indonesische juist niet. De Afrikaanse olifant heeft voor 4 of 5 tenen en de Indische olifant 5. En achter heeft de Afrikaanse olifant drie tenen en Indonesische 4. Bij de Afrikaanse olifant loopt zijn hoofd zijn hoofd golvend en de Indonesische olifant loopt zijn hoofd in twee bulten. 

GROEPEN VOL OLIFANTEN

Olifanten zijn sociale dieren. Dat betekend dat ze bij elkaar leven, in groepen. Als de dieren op reis gaan pakken ze elkaars staart NIET vast dat verzinnen ze zomaar want dat komt in Jungle Boek ook voor en die film is ook helemaal verzonnen. Soms doen de kleinen dat wel maar dat doen ze bij de grote olifanten omdat ze dat leuk vinden. Zelfs bij de paring blijven ze bij elkaar. En de hele familie kijkt er naar. Daar lopen ze blij bij te toeteren alsof er een gave voetbalwedstrijd gespeelt wordt. 

GEGEVENS OVER DE OLIFANT

In het wild worden ze ongeveer 65 jaar oud.

De verzorger van de jongen: de moeder want de tante heeft geen melk voor de jongen dus als de moeder dood is gaat het jonkie haar achterna.

Zwaarte van de zwaarste olifant op dit moment is mannetje tot 6000 kg dat is ongeveer 6 auto's op elkaar en het vrouwtje 4000 kg dat is ongeveer 4 auto's op elkaar.

De olifanten eten takjes, twijgen en vruchten. Ze eten ongeveer 225 kilo per dag en kunnen wel 136 liter water in 1 keer opdrinken zonder de slurf uit het water te halen en dan drinken ze 2 keer per dag in de ochtend en in de avond.

Bij de geboorte van een olifant is het jong ongeveer 110 kilo zwaar en dat is nog meer dan dat wij met zijn allen bij de geboorte bij elkaar opgeteld. De hoogte van zo'n olifantje is ongeveer 85 cm. .