School year 2002-2003

[ back to index - terug naar overzicht ]



Werkstuk van:Lisa 

groep 8

datum.25-08-2002 titel:de huismus

Korte inhoud:
De huismus of terwijl de mus is aan het uitsterven, dus dat is niet zo best!
Daarom ga ik jullie iets leren over de huismus ik hoop dat jij/u het interessant vind en in de tekst jouw/uw vraag kan beantwoorden veel plezier.

Inleiding

Hoe staat er mee? Hoeveel jongen krijgt de mus per keer ?

Waarmee word de mus bedreigd ? Hoe maakt hij zijn nest?

Waar leeft de huismus? Waar blijven ze het hele jaar? 

Hoe ziet de huismus eruit? Hoeveel levende mussen zijn er nog.

Welk eten heeft hij nodig? 

Over mij zelf.   en  Bronnen 



Je zou het misschien niet meteen denken, maar de huismus is aan het uitsterven!
Er zijn jaar na jaar steeds minder mussen.
Dat is heel erg weinig als je het vergelijkt met een aantal jaren geleden!
Vooral in grotere steden zie je de mus niet meer zo heel veel.
De landbouw zorgt ervoor dat de mus minder makkelijk kan leven.
Ook zijn er minder manege's dat heeft ook invloed op het uitsterven, omdat mussen hun meeste eten daar vandaan halen. 



De afgelopen jaren konden mussen nog overal nesten maken! 
Nu bijna nergens meer, dat komt door veel nieuwe huizen, minder eten in de stad omdat er steeds verbouwing in de stad is.
Maar ook vooral omdat de landbouw steeds moderner wordt.
Vroeger gingen boeren het land op om te zaaien en daar pikte het musje nog wel eens
een zaadje van, tegenwoordig kan dat niet meer want bijna iedereen gebruikt machines.
Ook in Londen is de huismus aan het verdwijnen want in st.James park, Hyde park en Buckingham Palace, waren vroeger heel erg veel nesten maar nu zijn ze allemaal verdwenen.



 

Overdag's leeft hij meestal in de stad of waar veel mensen zijn.
Als hij gaat slapen slaapt hij in zijn nest.
Maar ook op het platteland!
De huismus houd van gezelschap.
Maar de mensen vinden het ook heel gezellig!
In de winter vliegen ze niet naar het zuiden dus het zijn vogeltjes die het hele jaar blijven.
in de zomer zie je ze in de stad op het plattenland of gewoon waar heel veel mensen zijn.
In de winter zie je ze heel veel in de tuin op de voertafel.
Het zijn gewoon hele gezellige dieren!





De huismus is klein en bruin.
Het mannetje heeft een grijs kopje en een zwarte bef.
Het vrouwtje is wat lichter dan het mannetje!
Als de huismus volwassen is dan is de mus 14 tot 15 cm.
Ook word de mus erg vaak verwisselt met de ringmus.
De ringmus is kastanjebruin en op zijn wang heeft hij een zwarte vlek.
In de winter denken veel mensen dat de huismus meer veren krijgt,
maar dat is niet zo, de mus maakt zich alleen bol en dan lijkt het of hij veel meer veren heeft!



In Vlaanderen zijn er nog maar 100.000 tot 500.000 mussen.
Niet dat ik ze geteld heb, maar volgens de mensen zijn het er nog maar heel erg weinig,
Vergeleken met vroeger.
Toen kon je ze namelijk niet tellen!
Het waren er namelijk wel miljoenen!!!..................
Je kijkt wel naar 100.000 en 500.000 dan denk je wat een grote getallen maar dat is het, helemaal niet!
De mus is er dus niet meer zo heel veel als vroeger.



De mus eet van alles.
Hij kijkt bijvoorbeeld in de stad en dan eet hij brood en patat.
Ook eet hij bij paardenstallen graan, hooi, stro enz.
Maar natuurlijk ook zijn gewonen eten zoals: insecten en zaden uit bloemen en graan.
In de winter eet de mus wat de mensen hen geven.



En als je ze dan eten geeft dan blijven ze terug komen,
dus blijf dan ook de hele winter eten geven of doe dat niet. Sommige boeren vinden het niet fijn dat er mussen komen want dan kan de boer het,
graan niet meer verkopen. Daarom krijgen de boeren schadevergoeding.






Een mus krijgt 4 tot 6 eitjes per keer.
Het duurt niet lang voordat de kleine kalen vogeltjes woorden 
geboren.
Als ze geboren woorden dan zijn ze nat en de veren plakken aan hun lijf.
De moeder gaat dan meteen op zoek naar eten.
Als de moeder aan komt vliegen met een wurm of een zaadje,
dan beginnen ze meteen te piepen.
Vader en moeder zijn een paar weken van vroeg in de ochtend,
tot laat in de avond bezig om hun kinderen te voeden.



De huismus maakt vaak z'n nest in onder dakpannen.
Maar ook in nissen en klimop zijn zijn geliefde broedplaatsen.
Het nest word gemaakt van stro, dun touw, papier snippers en plastic.
In het nest moet het zacht zijn want als de jongen worden geboren dan,
worden ze zacht geboren.
Ook als de mus gaat slapen dan licht hij zacht.
Het nest is dus behoorlijk dik bedekt met veren.
Want als ze hun nesten gaan maken dan plukken ze de veren uit hun lijf.
Dan zijn het wel losse veren.



De mus is het hele jaar in Nederland.
De mus is dus een dier dat de zomer, winter, herfst en de lente in Nederland blijft
De meeste vogels trekken in de herfst naar het zuiden toe om te overwinteren.
In de lente gaan ze naar het noorden om te broeden.
Maar de mus niet, die trekt alleen van voedselplaats tot voedselplaats.
En als ze gaan slapen dan gaan ze naar hun nest. 
De mus is een gezelschapsdier.




Ik ben lisa en ik ben 11 jaar.
Ik ben jarig op 22 oktober.
Ik heb een broertje van 9 jaar
Mijn lievelings dier is een konijn.
En mijn hobby's zijn: dansen, volley bal,
en mijn grootste hobby is winkelen.
Ik speel na schooltijd altijd met vriendinnen,
en ga na het eten m'n huiswerk maken.
En ik hoop dat jullie hier van geleerd hebben.

[ back to index - terug naar overzicht ]