School year 2002-2003

[ back to index - terug naar overzicht ]

 

I
Inhoud:

1: voorwoord
2: de otter
3: leefomgeving
4: wat eet een otter
5: bedreigde soorten
6: de voortplanting
7: bronvermelding

hoofdstuk 1: Voorwoord

Hoi ik ben Lisanne. Mijn werkstuk gaat over otters. Ik hoop dat jullie mijn werkstuk leuk vinden. Je kan er namelijk heel veel van leren en dat is natuurlijk enorm leuk. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik otters hele leuke dieren vind. Ze zien er schattig en mooi tegelijk uit.

groetjes 
Lisanne uit groep 8

hoofdstuk 2: De Otter

Otters behoren tot de marterachtigen. Ze hebben een lang lichaam met korte poten. De staart is dik en toelopend waar onder zich een aantal geurklieren bevindt. De kop is plat met een brede snuit en kleine oren. De vacht is donkerbruin en heeft een lichter gekleurde ondervacht, ook de keel heeft een lichtere kleur. Door hun dichte pels worden ze niet nat en blijven ze lekker warm. Tijdens het zwemmen bewegen otters hun staart en hun achterpoten sierlijk heen en weer. Hun voorpoten gebruiken ze alleen wanneer ze langzaam peddelen. Door zijn gestroomde vorm kan de otter tijdens het zwemmen snelheden van 12 kilometer per uur bereiken.

Er zijn enorm veel soorten otters je hebt bijvoorbeeld de zeeotter, de rivierotter en de reuzenotter. Al deze ottersoorten zien er heel verschillend uit. de een is bijvoorbeeld groter dan de ander en de een heeft nou net een tintje lichter bruin dan de ander. Dat klopt ook wel want als alle otters er hetzelfde uit zouden zien waren er een heleboel ottersoort uitgestorven.

hoofdstuk 3: Leefomgeving

Otters leven op verschillende plekken in Nederland. Een paar jaar geleden waren de otters in Nederland bijna uitgestorven. Er zijn toen heel veel otters uitgezet en die hebben veel jongen gekregen. Zo zijn in Nederland weer otters gekomen. Het is best bijzonder dat de uitgezette otters jongen hebben gekregen. Normaal gebeurt dat namelijk niet. In gevangenschap krijgen otters ook zelden kleintjes. Daarom is de dierentuin ook heel erg blij als dat gebeurt.

Ook in andere landen leven otters, bijvoorbeeld in AziŽ of Amerika. Otters leven in bossen waar water is en bij moerassen. Otters houden enorm van zwemmen, daarom leven ze voornamelijk dicht bij water. Als de otters lekker hebben gegeten hebben ze zin in een spelletje. Dat spelletje kan bijvoorbeeld op de buik van een heuvel afglijden zijn. De meeste otters houden ook wel van een potje worstelen. Wedstrijdjes zwemmen kan natuurlijk ook. Een otter is daar ook heel erg goed in. Hij kan wel 6 minuten onder water blijven. Hij sluit dan wel eerst zijn neusgaten. Als otters worden uitgezet in Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld in de biesbos. Dat is een enorm vertrouwde omgeving voor de otter. Otters kunnen ook voorkomen in de volgende landen: 
1. Letland
2. Wit-Rusland
3. TsjechiŽ
4. Zweden


Het uitzetten van otters kost veel geld. Aan het uitzetten van de otter wordt jaarlijks zo'n 115.00 euro besteed. Dat is voor een land als Nederland heel veel!

Je moet ook niet opkijken als de ene dag een otter in het water is en de andere dag hij 40 kilometer verderop zit. Otters kunnen namelijk 's nachts 30 tot 40 kilometer afleggen en dat is veel voor zo'n klein beestje. 


hoofdstuk 4: Wat eet een otter

Rivierotters jagen op kleine vissen, kikkers en andere waterdieren.

Vingerotters eten op een rare manier. Zijn gebruiken hun vingers om in de modder of onder stenen te zoeken naar garnalen, krabben en dergelijke. Met zijn lange snorharen kan dit dier trillingen in het water voelen en met zijn gevoelige vingers zoekt de dieren onder de stenen. Hierdoor kan hij zelfs in troebel en donker water uitstekend jagen.

Zeeotters gebruiken hun voorpoten om hun prooi te vangen. Ze eten onder andere langzaam zwemmende vissen, schelpdieren als zee-egels en weekdieren. De zeeotter gebruikt vaak een steen van de zeebodem om de schaal van deze dieren open te breken. Hij gaat dan op zijn rug in het water liggen, legt dan de steen op zijn borst en slaat de schaal erop totdat hij kapot gaat. Hiermee is de zeeotter, naast de apen, het enige zoogdier dat gereedschappen gebruikt bij het eten.


hoofdstuk 5: Bedreigde soorten

Er zijn enorm veel soorten otters. Al deze soorten otters zijn beschermde diersoorten. Wereldwijd komen steeds minder otters voor. Dit komt voor een groot deel doordat er op het dier gejaagd wordt. Het komt ook doordat hun leefomgeving wordt afgebroken of ernstig wordt vervuild. Otters planten zich niet zo snel voort dus het kan echter heel lang duren voordat er weer genoeg otters zijn in de wereld.

De zeeotter is door zijn mooie vacht al weer bijna uitgestorven. De otters zijn al bijna 85 jaar een beschermd diersoort en toch lopen deze dieren nog steeds gevaar. De reuzenotter uit BraziliŽ is een van de zeldzaamste dieren van de wereld en ook dit dier staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Er zijn veel organisaties die de otter beschermen dit; zijn er een paar:

1. WNF
2. GREENPEACE
3. KIDS FOR ANIMALS
4. DIERENBESCHERMING

Veel van deze organisaties zijn best bekend. Dat komt doordat ze over de hele wereld de dieren beschermen.


hoofdstuk 6: De voortplanting

Otters kunnen het hele jaar door kleintjes krijgen. In het territorium van het mannetje leven 2 of meer vrouwtjes. Zodra zij willen paren, zoekt het mannetje ze gedurende dagen op in hun hol. De worp die normaal uit 2 a 3 jongen bestaat, wordt ook in dat hol geboren. Zo'n hol ligt normaal onder de grond bijvoorbeeld onder een boom. De jongen zien er de eerste 6 weken heel zielig en hulpeloos uit. Ze groeien alleen maar van de moedermelk die ze van hun moeder krijgen. Het mannetje speelt geen rol bij het opvoeden van de kleintjes. Na acht of negen maanden gaan de jongen een korte tijd van hun moeder weg. Met 12 maanden zijn de jongen volgroeit en zelfstandig.

Dit is het paspoort van de otter
lengte: 62-83 cm
hoogte: 30cm
gewicht: 6-15kg
geslachtsrijp: mannetje met 18 maanden en vrouwtje met 2 jaar.
paartijd: het hele jaar door vrouwtjes zijn de 12 maanden na de laatste worp weer vruchtbaar
draagtijd: 61-74 dagen
aantal jongen: 1-6 gemiddeld 2-3 jongen per worp
gedrag: solitair
voedsel: voornamelijk vis
geluid: piepen, fluiten, blaffen, grommen
levensverwachting:9-10 jaar


hoofdstuk 7: Bronvermelding

Ik heb bij dit werkstuk informatie gevonden op website's en in boeken.
Dit zijn de informatiebronnen:

jeugd encyclopedie
uitgever: deltas

de grote dieren encyclopedie.
uitgever: N.V Aartselaar

kinder encyclopedie pc 
uitgeverij: het spectrum

internetsite's:
http://www.deterugkeervandeotter.nl  
http://www.Ark.apeldoorn_onderwijs.nl 

[ back to index - terug naar overzicht ]