School year 2002-2003

[ back to index - terug naar overzicht ]



Hallo allemaal,

Ik ben Manouk van Duren, ik ben 11 jaar oud en ik kom uit Haarlem.
Ik hou me werkstuk over otters, Het is een bedreigde dier soort omdat erop het bont wordt gejaagd en door de watervuiling en door het verkeer.
De otter is een van de zeldzaamste zoogdieren in Nederland zo zeldzaam dat hij in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

inhoudsopgave : 

2 Welke dierenfamilie behoort het
3 Hoeveel otter zijn er nog, leeftijd.
4 Leeftijd /Zeeotters.
5 Hoe ziet de otter eruit.
6 welke voedsel.
7 Leefgebieden .
8 Jachtgewoontes, voortplanting
9 Zwervers roerloze otters.
10 Conclusie/bronnenoverzicht

De otter behoort tot de familie van de marterachtigen.
Deze familie kent in ons land zeven soorten.
- de wezel
- de hermelijn
- de steenmarter
- de das
- de otter
Alle marterachtigen; - behalve de das zijn slanke gestroomlijnde dieren.
Otters zijn speelse dieren zowel in het water maar ook op het land, stoeien ze het af. Zo spelen wijfjes ook met hun kinderen. Het bekenden spel van de otters is sleetje rijden. Dan laten de dieren zich langs gladde rivieroever omlaag glijden, met hun kop om laag in het water en zijn voorpoten tegen zijn lichaam gedrukt, na de duik gaat ze weer naar boven en beginnen opnieuw. 
Als het winter is en er ligt ijs werken de otters samen.
Otters hebben een dikke vacht voor de kou.
Als ze onder het ijs zitten dan kunnen ze geen adem halen.

In 1985 waren er naar schatting nog 350 otters.Een streepje: hier leven ze nog.Een paar stippeltjes: komen ze waarschijnlijk nog voor.

De otter kan gemiddeld tussen de 9 tot 10 jaar oud worden.

Deze otters zijn natuurlijk ook speels. Ze rollen en tuimelen en buitelen op de oever.

En glijden door de modderige heling in het water het ziet er uit als een spel.
Maar dat is het niet ze leven in heel Europa,
Noord Afrika en AziŽ. Ze houden van, rustige rivier en meren. 
Otters die bij de kust leven jagen op krabben, garnalen, zee-egels, zeesterren,
schelpdieren, eieren van zeevogels en kuikens.
Een otter moet ook goed oefen om te jagen op vissen want die zijn snel.
Zeeotters hebben een dikke vacht voor de kou. 
Zijn dikken pels beschermt hem tegen de kou. 
De otters zijn zoogdieren.

De otter heeft korte poten met aan iedere poot vijf tenen aan deze tenen zitten kleine klauwen die op nagels lijken. 

Aan zijn poten zitten zwemvliezen.
De otter heeft een bruinachtige pels met een lichte bef. De mannetjes zijn van kop tot staart soms wel 1.20 lang. De vrouwtjes zijn iets kleiner. 
De otter maakt zich hoorbaar door piepen, fluiten, blaffen en grommen.

Het hoofdvoedsel van de otter is vis. Daarom wordt het dier in sommige streken ook wel visotter genoemd. Hij eet ook nog kikkers, watervogels, een klein knaagdier (bijv. een rat) of zelfs insecten.
Hij gaat het liefst, s nachts op jacht.
Als er te weinig voedsel is trekken de otters ook wel naar de kust want daar is weer veel vis. Daarom noemen ze hen ook wel eens zeeotter.
Otters die bij de kust leven jagen op krabben, garnalen, zee-egels, zeesterren, schelpdieren, eieren van zeevogels.

De otter is een waterdier het liefst leeft de otter bij langzaam stromende riviertje of beken.en bij oevers die bedekt zijn met onkruid.daar kunnen de jagers hun niet makkelijk vinden.
Overstromings gebieden. Zij sporen zij in de modderige oevers van beekjes en rivieren te vinden. Daar is hij ook het gemakkelijkst in een val te raken die voor andere dieren is uitgezet. De otter onderzoekt het gebied regelmatig en laat dan
zijn ontlasting achter.
.Bij het duiken sluiten, de oren en neusgaten van de otter zich automatisch. Zijn ogen blijven echter open, zodat hij zijn prooi kan ontdekken. De otter is een schuwdier.

Je wilt toch niet dat hij uit sterft.

De otter is onder water uitgesproken behendig. Hij vangt vissen na een achtervolging, waarbij hij zijn prooi vaak op sterk begroeide plek in het nauw drijft, en vanonder aanvalt en met zijn scherpe en krachtige kaken grijpt. De jongen leren met een week of twaalf zwemmen zodra ze hun eerste waterdichte vacht hebben.

Het mannetje is na achttien maanden geslachtsrijp en het vrouwtje met twee jaar. De otter heeft geen paartijd, dit is het hele jaar door.
Het vrouwtje is twaalf maanden na haar worp weer vruchtbaar
Een vrouwtjes otter draagt haar jongen ongeveer twee maanden in haar buik. Dat heet de draagtijd: dan worden de jongen geboren: meestal een tot vier stuks.
Bij de geboorte zijn de kleine ottertjes donker van kleur,
Blind en hulploos. Pas na tien tot veertien dagen, gaan de ogen open.
Twee a drie maanden drinken ze bij hun moeder.
na acht of negen maanden verdwijnen de jongen zich voor het eerst
voor een korte tijd van hun moeder.
Met twaalf maanden zijn ze zelfstandig.

Otters zijn echte zwervers ze maken hele groten tochten door ons land,
Kijken waar de meeste vis is.
Daarvoor maken ze uit stapjes van wel 25 kilometer lang.
Als het avond is zoeken ze al een plekvoor waar ze 's nachts geen mensen kunnen ontlopen.
Als er te weinig voedsel is treken de otters ook wel naar de kust want dan is daar weer veel vis.
Daarom noemen ze hen ook wel eens zeeotters, maar dat is een foute naam.

Een otter kan nog wel eens roerloos zijn, dan gaan ze heel stil in het water liggen. 
Hun ogen en neusgaten zitten boven op hun kop, daar kunnen ze goed hun adem in houden en hier mee kunnen ze ook goed in de gaten houden. Hij kan ook adem halen zonder zijn kop op te halen.
Hij kan zelfs zijn ogen instellen dat hij onder water kan kijken en boven water kijken. Vangt de otter een visje dan eet hij meestal op, hij gaat op zijn rug liggen met zijn voorpoten houd hij de vis vast brengt hem eerst aan land en eet hem daarna op.

Ik vond het heel leuk om te doen maar wel vermoeizaam.

 

De otter uitgeverij: de Ruiter b.v.
De otter uitgeverij: Bakermat

http://users.raketnet nl/ciro/otter.htm 

[ back to index - terug naar overzicht ]