School year 2002-2003

[ back to index - terug naar overzicht ]


Inleiding

Ik ben Merve Yolal
Ik ben 11 jaar
Ik zit op de basisschool De Wadden 
Mijn hobby is : computeren, lezen, buitenspelen

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het een leuk dier is. En ik wou wat weten over zeehonden. En het is een bedreigd diersoort. En ik wou wat leren.

INHOUDSOPGAVE

Hoofdstuk1 :Zoogdier
Hoofdstuk2 :Zeehondensoorten
Hoofdstuk3 :Zintuigen
Hoofdstuk4 :Waar leven ze
Hoofdstuk5 :Jacht

Hoofdstuk 1 Zoogdier

De zeehond word ook rob genoemd. Een zoogdier brengt levende jongen ter wereld.

De moeder voedt zijn jong met melk. Zogen noemen we dat, vandaar de naam zoogdier. Het jong krijgt voedzame melk van zijn moeder. Dat bestaat bijna voor de helft uit vet. Het jong weegt ongeveer na vier weken dertig kilo. Het dier heeft een flinke vetlaag nodig voor de zoogperiode, na de zoogperiode moet hij voor zich zelf zorgen. De jonge zeehond gaat op zoek naar garnalen. Hij vangt later ook vissen. 
In het begin is hij niet handig en krijgt ook weinig eten binnen.
lijden zonder te verzwakken. Zonder de reservevoorraad kan hij een paar weken honger lijden zonder te verzwakken. Een zeehond heeft ook longen net als alle zoogdieren. Zuurstof haalt hij uit de lucht. De neusgaten gaan automatisch dicht als een zeehond duikt. 
Een zeehond hoeft maar 1 keer per 5 minuten boven water te komen.En als een zeehond rustig aan doet met zuurstof kan hij een half uur volhouden. Dat kan, een zeehond gebruikt niet alleen zijn zuurstof uit zijn longen. Op zijn bloed is ook zuurstof opgeslagen. Zeehond hebben twee keer zoveel bloed als een mens, die net zo zwaar is. En hij kan er meer zuurstof in vervoeren. Dus zijn voorraad zuurstof is groter. Onder water is een zeehond heel zuinig met zijn zuurstof. De belangerijkste organen worden van zuurstof voorzien:zijn hart, hersenen,en longen. Tijdelijk krijgen de andere organen wat minder zuurstof..

HOOFDSTUK 2

Sommige zeehonden leven in koude gebieden. In Nederland zijn er twee soorten zeehonden. De gewone zeehond en grijze zeehond. Er lijken veel zeehonden op: zeeleeuw. De zeehonden horen tot vinpotige dieren. Die hebben korte poten met vinnen. De andere familielid is de walrus. 

In de waddengebieden leefden er in 1999 tweeduizend gewone volwassene zeehonden. De gewone zeehonden kun je vinden bij het noordelijks deel van de Atlantische oceaan.
Wat hij nodig heeft is natuurlijk voedsel en een kust. In Augustus zoekt de mannetje een vrouwtje om mee te paren. In het water gebeurt het paring. Op de zandbakken worden de jongen geboren tussen eind juni en begin Augustus. Ze worden daar ook gezoogd.

Met een langharige vacht worden de meeste soorten zeehonden geboren. Het vacht zorgt ervoor dat ze niet onderkoeld raken. Die vacht verliezen ze na een week of vier. Voor de geboorte zijn de gewone jongen zeehonden hun wollige vacht kwijt. Tegen het koude water beschermt voor de vettige vacht bij het geboorte. Ze kunnen meteen zwemmen. In de Waddenzee is het om 6 uur vloed dan staat alles onder water. Een gewone zeehond wordt soms te vroeg geboren. Zijn wollig vacht heeft hij dan nog. Een jong heeft een grote kans om ziek te worden en dood gaan. 

De Schotse eilanden en de Britse kust komt vooral de grijze zeehond voor. In de Nederlandse Waddenzee leeft ook een groep grijze zeehond. Er waren in 1997 350 volwassen en 40 jongen. Grijze zeehond zijn grote dan de gewone zeehond. De mannetjes zeehond wordt ruim twee meter lang en 330 kilo wegen. In de winter krijgt de grijze zeehond jongen. Witte, langharig vacht hebben die. Enkele weken moeten ze droog blijven tot ze verhaard zijn rond van het vet. Een paar plaatsen die lang droog moet blijven zijn in de Waddenzee. 

HOOFDSTUK 3

Zeehonden hebben een kleine ronde kop met grote ronde ogen.Veel mensen vertederen hun ogen als ze een zeehond zien.Zeehonden hebben grote ogen ze kunnen in het donker in het water veel licht opvangen.Voor het licht is hun netvlies heel gevoelig.Het netvlies is aan het binnen kant van je oog.Waaraan je beelden gevormd worden.Een netvlies heeft een laag die het licht weerkaatst net als katten.Daardoor kan de zeehond goed zien in het donker.De ogen van een zeehond zijn heel bol,dus hij kan onder water scherp zien.Maar in de verte en boven water niet zo goed.Hij ziet ongeveer een mens onder water zonder een duikbril op. 

Een zeehond gebruikt zijn snorharen om vissen te jagen,snorharen zijn stijve super gevoelige haren.In het water voelen zeehonden zijn trillingen die een vis veroorzaakt.Hij kan goed inschatten waar de vis zwemt.Snorharen zijn zo gevoelig dat een blinde zeehond met zijn snorharen een vis kan vangen.je kunt de humeur van een zeehond zien aan zijn snorharen.Als ze naar voren staan is hij in agressieve bui.

Als je naar een zeehonden kop kijkt lijkt het net of hij geen oren heeft.Een zeehond heeft maar twee openingen in zijn kop. In het water sluiten de openingen af. Daarom kan er geen water in komen. Een zeehond kan uitstekend horen. Vooral onder water. Er word onder water goed door gegeven dan door de lucht. De zeehonden kop vangt het geluid op. Zijn oren geleidt het geluid naar zijn schedel. Eigelijk kan de zeehond een beetje zien met zijn oren. Hij maak geluiden om te weten wat hij tegen kan komen. Die geluiden weerkaatsen tegen vissen en andere dingen in het water. Aan die weerkaatsing van die geluiden kan de zeehond horen waar dingen zich bevinden.

Vergis je niet in die lieve zeehondensnoet. Er zitten hele scherpe tanden in een kleine bek. Hij heeft het ook nodig, want hij is een roofdier. Hij leeft van vlees die hij gedood heeft. Vooral eet een zeehond vissen en garnalen. In 1 keer schrokt hij zijn gladde prooi met zijn scherpe grijpgebit. Grote platvissen vouwt hij dubbel, want kauwen kan hij niet. Je kunt zijn tanden: die worden elk jaar een stukje dikker. Dan komt er een laagje bij.

HOOFDSTUK 4

Al eeuwen jaagt de mens op robben vanwege hun vlees en de olie die uit het vet te maken is. Vroeger was deze olie grondstof voor een soort margarine en voor schoonmaakmiddeltje. De olie was ook te gebruiken als lampolie. Er werden van beenderen naalden gemaakt. Er word op robben gejaagd om hun pels. Dichtbehaarde mooie vacht van een zeehond. Jongen vacht van een zadelrob is zeer geliefd. Dat bestaat uit lange, witte haren. Aan die vacht verdienden de jagers flink. Want daarvan zijn bontjassen te maken waar mensen veel geld voor betalen.

Veel vissers vinden zeehond maar lastig. De zeehonden eten de vis op. Vissers verstrikt zeehonden regelmatig met netten. De zeehonden stikken en de netten gaan kapot. Vissers vinden zeehonden schadelijke dieren. Sinds in 1949 kregen de jagers in Nederland een beloning voor elk gedode of gevangen zeehond.

HOOFDSTUK 5

De zeehonden komen voor in zeeŽn waar genoeg voedsel is zoals in Noordpool en in Zuidpoolgebieden. In de Grote Oceaan langs de kust van Zuid - Amerika zitten veel voedsel. Vanuit de Zuidpoolgebied wordt dat daarheen gevoerd door een koude zeestroom. Ook in de West - Afrika ligt zo'n voedselrijk gebied. Uit de Middellandse zee komen 's Winters zeevogels en zeldzaam monniksrob. Om zeehonden om erachter te komen waar zeehonden te vinden zijn is het spoor volgen van dieren die jacht op ze maken. Zo'n witte haai is bijvoorbeeld er ťťn. Kolossale rover eet graag jongen zeehonden. In de warme zeeŽn krijgen bijna alle zeehondenkolonies bezoek van de witte haai. Grote witte haaien komen veel langs de Atlantisch kust van Verenigde Staten ook in de buurt van Long Island en New Engeland. Dat betekend misschien dat er vroeger zeehondenkolonies waren. Maar die komen niet meer voor want die zijn uitgeroeid.


[ back to index - terug naar overzicht ]