School year 2002-2003

[ back to index - terug naar overzicht ]Mijn naam is Ryan en ik ga mijn werkstuk maken over een bedreigde diersoort:

de bever

De Bever (Castor Fiber) uit de familie der beverachtigen (Castoridae) 
Dit doe ik omdat ik het zonde vind dat dit dier met uitsterven bedreigd is

Op deze manier probeer ik een beetje aandacht te vestigen op dit mooie dier

Vroeger werd de bever om verschillende redenen gejaagd helaas blijken de meeste van die redenen onjuist

Misschien dat op deze manier er wat meer begrip en aandacht komt voor de bever, zodat zijn 2e kans meer kans van slagen heeft

Inhoudsopgave

1 Wat zijn bevers en hoe zien ze eruit

2 Zijn woonplaats

3 De beverdam

4 Zijn voedsel

5 Verwanten

6 De bever in de winter

7 Gezinsuitbreiding

De bever.

Wat is een bever, hoe ziet hij er uit en waar leeft hij van

Bevers zijn knaagdieren net zoals de cavia , de muis en het konijn 

Knaagdieren kenmerken zich door grote scherpe voortanden. Bevers moeten hun tanden slijpen want als de knaagtanden te groot worden kan een bever niet zo goed meer eten en dan gaat hij van de honger dood.

De bever is een zoogdier tot wel 120 cm lang met een grote platte staart van ongeveer 30 centimeter lang en 15 centimeter breed die gemaakt is van schubben en niet zoals velen denken van haar. Zijn staart gebruikt hij niet alleen als roer tijdens het zwemmen maar ook als waarschuwingsinstrument om soortgenoten te waarschuwen tegen gevaar door ermee op het water te slaan. De staart wordt ook gebruikt voor het aanstamppen van modder 
In zijn staart kan de bever een vet reserve opbouwen voor in de winter Ook kan je aan de staart van een bever zien of het een mannetje of een vrouwtje is.
Een bever kan wel tot 30 kilo zwaar worden en ongeveer 15 jaar oud
Hij heeft een donker bruine pels met 2 lagen haren. De onderste haren zijn de wollaag om warm te blijven en de buitenste haren e zijn ingevet om water af te stoten, zodat hij blijft drijven

Aan elke poot, welke lijkt op een hand, heeft hij 5 vingers met grote redelijk scherpe nagels. Met zijn handen kan hij allerlei dingen vastpakken en met zijn vingers met nagels kamt hij zijn vacht. (de tweede teen van de achtervoet heeft een dubbele nagel, waarmee het dier zijn pels reinigt)


[Trogontherium cuvieri (bever, onderkaak)]
Hij heeft een stompe brede kop met grote neusgaten ,kleine oren en ogen

Zijn neusgaten, oren en ogen liggen op de zelfde hoogte zodat als hij aan het zwemmen is hij alle zintuigen tegelijk kan gebruiken om eventueel gevaar te ontdekken.Bevers zijn ook nachtdieren Overdag slapen ze en 's avonds worden ze actief
Dan gaan ze eten zoeken en onderhouden ze hun burcht. Verversen de houtspaanders en verzorgen hun jongenDe woonplaats van een bever

De bever wil alleen in een waterrijke omgeving wonen. Het leefgebied waar een dier zich het beste in voelt heet een biotoop De biotoop van een bever is dus een waterrijke omgeving met veel bomen zoals wilgen en populieren. In zo'n leefgebied maakt de bever zijn territorium. Dit territorium kan wel enkele vierkante kilometers groot zijnDe woonplaats van een bever heet een burcht Een burcht is een zelfgemaakt hol onder een stapel takken met een ingang onder water. Doordat de ingang onder water zit kom je als eerste binnen in de natte kamer In de natte kamer schud de bever zich droog voordat hij de droge kamer ingaat alwaar hij slaapt, vlooit en zijn jongen verzorgd

De bever is een schoon en opgeruimd dier, regelmatig ververst hij de houtsnippers in zijn burcht

De beverdam

De bever is natuurlijk het meest bekend om zijn dammen die hij bouwt. 

Een beverdam kan wel 50-200 m lang en 3 m breed worden. Dit doet hij om in een gebied waar de waterhoogte varieert of niet hoog genoeg is op zijn gewenste hoogte te krijgen. Om een dam te bouwen moet de bever nogal wat werk verzetten. Hij heeft erg veel takken nodig Takken die hij meestal van de door hem afgeknaagde bomen haalt. Bomen vellen doet als volgt.

Eerst schilt hij de schors weg welke hij voor een deel opeet, dat begint hij met zijn onder tanden spaanders uit het hout te knagen tot de boom op een gegeven moment omvalt. Meestal valt de boom op het droge, maar ook als de boom in het water valt is dat geen probleem voor de bever. Dat gaat hij gewoon onder water en haalt daar de takken die hij nodig heeft van de boom. De door hem afgeknaagde houtsnippers gebruikt hij als voedsel of als bodem in zijn burcht. Om het transport te vergemakkelijken, graaft hij vaak lange kanalen

bever

Met de takken maakt hij een vlecht werk welke hij verstevigd met modder.
Het voedsel van een bever

Bevers zijn planteneters, ook wel vegetariŽr genoemd. Zomers vooral eet de bever veel kruiden en planten Zijn eten bestaat voor de rest voornamelijk uit boomschors, dit eet hij wel het hele jaar door.. Om dit te kunnen eten moet hij de bomen omknagen. Een bever knaagt per jaar tussen de 45 en 70 bomen om aan zijn boomschors te komen. Indien in de buurt te vinden eet een bever ook gras of wortels van bomen en planten of blaadjes van bomen en planten. Erg kieskeurig is de bever niet want hij lust wel 60 soorten bomen en 150 soorten planten.

Doordat een bever geen winterslaap houd moet hij in de zomer een voedsel voorraad aanleggen. Dit doet hij onder water om de planten en bomen vers te houden. Ook als het in de winter moeilijker word om voedsel te vinden kan een bever overleven door te leven van zijn in zijn staart en rest van zijn lichaam opgebouwde vet reserve

Om ook stoffen binnen te krijgen die hij niet zo maar kan vinden eet een bever soms zijn eigen keutels.

Verwanten

De bever is een knaagdier en wel het grootste knaagdier van Europa Groter dan elk ander bij het water levende knaagdier Zoals de beverratten of muskusratten 

Nederlands Bever 
Latijns Castor fiber 
Engels Beaver 
Frans le Castor 
Duits der Biber


De bever in de winter

Bevers houden geen winterslaap. Wanneer het water bevroren is, moeten ze vaak wekenlang in de burcht blijven en van de in het water aangelegde voorraden twijgen en schors leven. 


Gezinsuitbreiding

Als het bevermannetje en vrouwtje elkaar gevonden hebben blijven ze voor eens en altijd bij elkaar. Daarna bouwen ze samen een Beverburcht. In een Burcht kan totaal 4 jonkies geboren worden. Soms worden ze achter elkaar geboren. Als de jonkies geboren zijn kunnen ze al gelijk kijken en hebben al een vacht, en drinken ze melk bij hun moeder. De mannetjes mogen niet in de Burcht komen tot dat de kleintjes geen melk meer drinken.
Daarom slaapt een mannetje in een ondiepe kuil. Die kuil heet een Leger. De leger is bedekt met struiken en takken daarom kan je de kuil niet zo goed zien. De bevers slapen overdag en gaan 's avonds op jacht.
Dan komt ook het vrouwtje uit de Burcht om de jonkies eten te geven. Want al slaapt het mannetje buiten hij zorgt toch voor de jonkies. Dan mag de mannelijke bever wel heel even in de Burcht komen.

Vader bever kijkt ook nog of het lucht gat nog open is daarom sleept hij ook nog een paar takken mee.
Als de jonkies 6 weken in de Burcht zijn gebleven mogen ze er zelf op uitgaan. Maar ze moeten dicht bij hun huis blijven. De jonkies kunnen ook gelijk onder water zwemmen. Als het bijna herfst is drinken de jonkies geen melk meer. Daarna komt de winter de jonkies blijven in de Burcht in de winter tot de lente.
Dan krijgt de moede weer jonkies. Maar nu worden ook de jonkies uit het nest gejaagd. Nu moeten ze net als vader bever een leger maken. 's Avonds zoeken ze elkaar weer op. Als de volgende jonkies zijn geboren helpen de kinderen van de bevers mee. De kinderen helpen nu ook mee met de dam bouwen. Tenminste als dat nodig is. 
Als de jongen 2 jaar al bij hun ouders zijn moeten ze weg. Naar een eigen territorium zoeken of bij andere groepen bevers, die samen werken, gaan intrekken.Bijna uitgestorven

De bever is bijna uitgestorven geweest vooral in Europa Dit kwam door de volgende oorzaken

∑ Door vissers werd in 1826 met een vaarboom waarschijnlijk de laatste Nederlandse bever gedood door een visser. Vissers dachten dat de bever een concurrent was. Nu weten we dat het een planteneter is.
∑ De bever werd gedood om zijn pels 
∑ Om zijn vetrijke vlees 
∑ Om zijn bevergeil dat werd gebruikt in medicijnenVoordeel voor andere soorten:

De bedoeling van de beveruitzetting was het Beverproject. 
Ze gebruikte de bevers ook nog voor slimme bedoelingen.Zoals, waar de bevers zijn worden bomen omgeknaagd zodat er de kleine plantjes ook konden groeien doordat ze meer zonlicht krijgen..
Er werden ook bijv:kanalen gegraven, oevers afgevlakt, en bouwwerken opgericht, zo konden er ook verschillende planten en diersoorten er voordeel van hebben. 
Bijv:als er een boom is om geknaagd kan de plantjes en kruiden. onder de boom meer groeien. Daarvan gaan weer deze beesten en beestjes van leven:vogels, zoogdieren en zoals de muizen. Door het graafwerk van de bever ontstaan plassen en poelen. Allerlei vossen, padden, kikkers, salamanders en ook verschillende soorten insecten kunnen daarin hun jongen grootbrengen. De Burchten en dammen bieden onderdak aan woelratten, muizen en kleine roofdieren. De omgevallen bomen, daarop kunnen weer mossen groeien en varens.
En als er in dat jaar op de stronken weer takken groeien gaan er vast vogels in nestelen.
Of er zitten bladeren of besjes op de takken van de bomen wat weer voedsel is voor reeŽn .


Vanaf 1988 is de bever weer uitgezet in Nederland. Men begon in de Biesbos en nu leeft hij weer in verschillende gebieden in Nederland (o.a. in de De Gelderse Poort)


Nu leeft de bever in Europa verder nog in de RhŰnedelta, de Midden-Elbe, in Noorwegen, Rusland en
SiberiŽ; 
In o.a Finland, Zweden is de soort ook weer ingevoerd. 
In Noord-Amerika leeft hij in grote delen van Canada en de Verenigde Staten

Het aantal nu levende bevers 
∑ Het totale aantal bevers in de Gelderse Poort bedroeg in 2000 minimaal 37 bevers, waarvan elf families en vijf eenlingen.
∑ In Flevoland leefden in 2000 ruim 20 bevers.
∑ In het stroomgebied van de Maas in Limburg waren op verschillende plaatsen in 2000 zeker 6 bevers aanwezig, afkomstig van de beverpopulatie uit de Eifel. 
∑ En de bevergroep in de Biesbos bestond in 1998 uit 70 bevers. 
∑ De totale beverpopulatie in 'EuraziŽ' werd in 1998 geschat op ca. 430.000 exemplaren


Bron vermelding

Boeken

∑ Bevers in de Biesbos Junior informatie N84 Bibliotheek Schalkwijk
∑ Bevers Informatie N21 Bibliotheek Schalkwijk
∑ De Bever De wereld op zak Bibliotheek Schalkwijk

Internetpages Bezocht en of gebruikt

∑ http://www.natuurbeleving.be/zoogdieren/Bever_Castor-fiber.html
∑ http://www.explorian.com/ned/nature/class/consult/preview_arch.asp?ID=207
∑ http://www.nshd.nl/zodiak/Zodiak10/blz812.htm
∑ http://zwg.atlas.tripod.com/soorten/castfibe.htm

Plaatjes 
∑ Bevers in de Biesbos Junior informatie N84 Bibliotheek Schalkwijk
∑ Bevers Informatie N21 Bibliotheek Schalkwijk
∑ De Bever De wereld op zak Bibliotheek Schalkwijk

Internet

http://www.natuurbeleving.be/zoogdieren/Bever_Castor-fiber.html 
http://www.vloedlijn.nl/internet/beverfolder-buitenkant.pdf 
http://www.zweden.com/provincies/angermanland/angermanland03.gif

WNF

WNF∑ 

∑  (en onderliggende pagina's)
http://www.dierentuin.net/zoogdieren_land/europese_bever.html 

Media

∑ Encarta Encyclopedie op CD-Rom
∑ Philips interactieve encyclopedie op CD-Rom

[ back to index - terug naar overzicht ]