School year 2003-2004

[ back to index - terug naar overzicht ]



WERKSTUK OVER DE PANDA.

Hallo ik ben Derya .
Ik ben 12 jaar en zit in gr 8,
Op de Wadden school.

mijn gezin bestaat uit : 2 ouders, 3 kinderen
mijn hobby's zijn ; computeren, fietsen.
ik hou het over : de panda.


Hoofdstuk 1 : De panda

Een normale panda is sterk en groot. Het dier is net zo groot als een mens.
Er zijn twee soorten panda's:GROTE PANDA'S en REUZENPANDA'S. 
Zo worden ook de panda's genoemd. Zijn zwarte-witte vacht is wollig en dik.
Het staart van de panda zie je niet. Dat zit in de vacht verstopt.
Er bestaat ook een KLEINE PANDA. Hij is familie van de GROTE PANDA.
Hij ziet er niet de zelfde uit maar heel wat anders.
Zijn vacht is rood-bruin, hij heeft een spitse snuit en een lange , dikke staart. 

Hoofdstuk 2 :zwerf-tochten door de nacht 

De reuzenpanda heeft een dikke vacht om zo hoog in de koude bergen warm te blijven. Zelfs onder zijn voetzolen groeien haren. Meestal zwerft hij helemaal alleen door de bos. Met urine en uitwerpselen geeft hij aan waar de grenzen zijn. Hij is een nachtdier. De meeste beren zijn alleseters; ze eten ook vlees. Maar de panda houdt het bij plantenkost. 's Nachts trekt hij er op uit, op zoek naar bamboestruiken. Want bamboe is zijn lievelingskost. Overdag rust hij op een matras van bladeren in rotsen of in bomen. Een panda kan goed klimmen. Veel vijanden heeft hij niet in die woeste en verlaten omgeving. Maar als hij toch wordt bedreigd, verdedigt hij zich met de sterke kaken en klauwen. 

Hoofdstuk 3 : ETEN EN NOG IS ETEN.

Omdat de panda dol is op bamboe, wordt hij ook wel eens bamboebeer genoemd. Hij eet het liefst de jonge bamboescheuten; de oude harde stengels laat hij staan. Toch zijn ook de scheuten vaak hard en wel een vinger dik. Er zitten weinig voedingsstoffen in. Daarom eet de reuzenpanda verschrikkelijk veel. Hij is wel twaalf uur bezig om zijn buik vol te krijgen. Als hij eet zit hij meestal rechtop -net als een mens- met de poten wijd naar voren gestrekt en de rug tegen een boom. Hij klemt de bamboe waarvan hij eet stevig tussen zijn voorpoten. De voorpoten hebben zelfs een huidkussentje. Met die 'zesde vinger' kan hij zijn voedsel beter vastpakken.

Hoofdstuk 4 :HET JONG VAN DE PANDA.

Panda's leven alleen. Maar in de lente zijn mannetje en vrouwtje samen. Om een baby-panda te maken. ( dus vrijen.)
Daarna groeit er een jong in de buik van de vrouwtjes panda. De baby panda wordt na de zomer geboren. De jonge panda
is heel klein. Zo klein als een muis of een hamster. Hij heeft bijna helemaal geen haren. Hij kan niet lopen en ook niet zien.
De moeder houdt hem steeds in haar armen. Daar is het veilig en warm.Per jaar word er minstens 1 t/m 5 baby panda's 
geboren. 

Hoofdstuk 5 :GEVAAR.

Als er een panter aan komt of een troep honden. Dan vlucht de panda snel, en klimt in een boom.
Hij houdt zich muisstil. De grootste gevaar voor de panda's zijn MENSEN. Want , de mensen schieten 
dan de panda's dood en gebruiken de vacht als allerlei dingen. Ook hakken ze de bamboe planten om.
Dan heeft de panda niks meer te eten. Zo komen er dan steeds minder panda's. Daarom zijn ze beschermd 
door HET WERELD NATUURFONDS. Niemand mag meer op de panda's jagen. En als er niet genoeg bamboe's zijn 
worden ze gewoon gevoed door de beschermers.

KENMERKEN :

De REUZENPANDA en de KLEINE PANDA hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken
zoals: een valse duim'. 

De REUZENPANDA is zo'n 1,5 m groot en leeft alleen in de bergwouden van zuid-west China.
Hij voedt zich vooral met bamboe. Dat houtachtige gras is weinig voedzaam. Om te kunnen overleven
moeten panda's daarom elke dag ongeveer 38 kg bamboe eten.

Zowel de REUZENPANDA Als de kleine panda hebben aan elke voet 5 tenen. Op hun voorpoten
hebben ze ook een valse duim'. Die heeft zich uit het polsbeen ontwikkeld en wordt gebruikt om bamboestengelsvast te grijpen.

wat is de gebruikelijke naam van het dier ?
reuzenpanda

wat is de wetenschapelijke naam?
panda

wat is de status van het dier ?
bedreigd dier soort 

tot welke dierenfamilie behoort het ?
IJSBEREN

wat is de natuurlijke leefomstandigheid ? 
de panda woon in China , hoog in de bergen. het is in de bergen koud en nat.
maar de panda houd van de kou. hij zwerft in de bossen op zoek naar de bamboe.
als hij slaapt , slaapt hij op de grond of in de boom.

waar is het leef gebied?
in de bergen , zuid-west China

hoeveel levende dieren heb je nog ?
in de wereld zijn er nog maar 1000 panda's over

welk voedsel heb jou dier nodig ?
bamboe.

wat bedreigd het leven van jou dier ?
het onnatuurlijke vijanden.

zijn er ongebruikelijke of kleine bijzonderheden bekend ?
ja , valse duim .

wat is er ondernomen om jou dier beter te beschermen ?
meer natuurgebieden.

zijn er op dit moment acties bezig die met jou dier te maken heeft?
ja, wnf.

heb je zelf ook ideeeen hoe jouw we juow dier nog meer in bescherming kunnen nemen ?
geld inzamelen , en meer mensen er lid van worden.

bronnen :
3 boeken:
het dierenrijk,schrijver:ann kramer, uitgever : lannoo
dieren en hun eigen plek ,schrijver:terry jenings, uitgever :els van delden.
de panda,schrijver : merle en ditte, uitgever: de ruiter.

2 sites: http://www.wnf.nl  
http://www.panda.nl 

[ back to index - terug naar overzicht ]