De Boommarter

 

Inleiding

 

Werkstuk bedreigde diersoort in Nederland

 

Schrijver       :         Mitchell Hupkens, 

31 – 7 – 1992

                              Groep 8 Waddenschool Haarlem Zuid

 

Onderwerp   :         Boommarter (Martes martes)

(E : Pine Marten

F : la martre (des pins)

D : der Baummarder, der Edelmarder)

 

Wetensch. naam marterachtigen : Mustelidae

(E : Mustelids)

Verspreiding Europa, Azië, Afrika en Amerika

 

 

 

 

 

Voor het nieuwe schooljaar in groep 8 moeten we een werkstuk maken over een bedreigd diersoort, liefst voorkomend  in Nederland. Ik heb voor de boommarter gekozen omdat ik een stukje in de krant las waarin werd gesproken over dit dier en zijn knagende gewoontes. Ze knagen zoal aan rieten daken en autokabels waardoor er schade ontstaat aan de eigendommen van mensen.  Maar omdat het een beschermd diersoort is mag er niet op worden gejaagd.  

Inhoudsopgave

 

 

1        Inleiding

2        Inhoudsopgave

3        Wat zijn boommarters en hoe zien ze eruit

4                 Gedrag

5        Zijn woonplaats

6        Zijn voedsel

7        Zijn verwanten

8        De boommarter in de seizoenen

9        De voortplanting

10      Bronvermelding

 

Wat is een boommarter en hoe ziet een hij er uit : 

Een boommarter is een “fretachtig of bunzingachtig” dier  welke ongeveer 40 tot 58 cm groot  word, waarbij de vrouwtjesdieren kleiner zijn dan de mannetjes.

De boommarter heeft een bruine vacht, een staart als een eekhoorn en langere achterpoten dan voorpoten.  (bij het lopen is de rug daardoor meestal iets gebogen).  Zijn spitse kop heeft relatief  grote oren. 

In het wild kan de boommarter meer dan 10 jaar oud worden en een maximaal gewicht bereiken van ongeveer 1.8 kilo.

Gedrag

 

Boommarters zijn  eigenlijk nachtdieren  en overdag is hij zelden te zien. Hij is een echte klimmer, gaat met gemak bomen in, waarbij hij met zijn nagels in de boom grip krijgt en zich met de achterpoten omhoog werkt. Net als bij een kat komt hij  bij een val komt altijd op zijn poten terecht. Boom -  en Steen marters kunnen zwemmen, maar doen dit liever niet…..

 

 

 

 

 

Het woongebied van de boommarter.

 

Boommarters komen vooral in afgelegen grote uitgestrekte, bij voorkeur oude en zeer gevarieerde , bossen voor, waar niets aan de natuur wordt veranderd en waardoor er dus veel schuilplaatsen zijn, door bijv. omgevallen bomen.  Ze leven in plekken die eerst in gebruik waren door andere dieren zoals een konijnenhol, maar ook in boomholtes (vogelnesten) en tussen boomwortels.  Heel soms komen ze ook voor op zolders van huizen waardoor overlast wordt veroorzaakt.  De boommarter komt vooral voor op de veluwe, op de Utrechtse heuvelrug , Twente, en de Fries- Drentse bossen En misschien ook langs de “binnenduinrand” te Haarlem  

 

 

 

 

Gelderse vallei en Veluwe

 

 

 

 

 

Zijn voedsel

 

Boommarters eten vooral muizen, konijnen en vogels, maar soms ook wel insecten, (kippe of vogel) eieren, bessen en vruchten. Het meeste voedsel vangt hij op de grond en dan nog voornamelijk wat hij tegenkomt.  Als enige zoogdier kan de boommarter een eekhoorn achtervolgen en vangen (heel soms).   Soms als er een boerderij of een door mensen bewoond gebied  in de buurt is wil de boommarter ook wel eens (in geval van grote honger) een compleet kippenhok of duiventil uitmoorden.

 

 

 

 

 

De boommarter in de Seizoenen

De boommarter houdt geen winterslaap maar is het hele jaar actief. Het is een nachtdier dat veel in de maanden mei, juni en juli wordt gezien omdat de wijfjes met jongen bij daglicht voedsel moeten zoeken door de kortere nachten. In de andere maanden zal je hem niet zo veel zien omdat het een schuw  nachtdier is . 

 

 

 

 

 

 

Zijn verwanten

 

De grootste verwant aan de boommarter is de steenmarter. Dit dier lijkt sprekend op de boommarter (ze worden dan ook regelmatig door elkaar gehaald). Zoals zijn naam al zegt  is de boommarter een marterachtige  De marterachtigen omvatten marters, dassen, otters, stinkdieren en nertsen  Het is de soortenrijkste familie van de roofdieren. De marterachtigen familie omvat vleeseters en  enkele alleseters totaal zijn het ongeveer  67 soorten

 

 

 

Door deze grote verscheidenheid in soorten en  leefomstandigheden, hebben sommige ook een ander uiterlijk. Maar ze hebben wel allemaal een langgerekt lichaam en korte poten.

 

Voorbeeld van marterachtigen :

 

 

 

 

 

 

 

Voortplanting

Boommarters paren in de zomer, waarna een draagtijd 8 à 9 maanden duurt. Een nest bestaat uit ongeveer  2 tot 7 jongen welke in maart of april geboren worden. Het nest zit bij voorkeur in oude spechtenholten ,een holle beuk of eik of  tussen boomwortels.

Na ongeveer  zes weken openen de jongen hun ogen en zijn ze  groot genoeg om de buitenwereld te verkennen. Boommarter jongen groeien snel waardoor ze  aan het eind van de zomer net zo groot zijn als hun moeder maar alleen de vacht is lichter en wolliger dan die van de volwassen dieren. na een maand of zes worden ze zelfstandig.

De hoeveelheid in Nederland is bedreigend laag door de verstedelijking en het ontbreken van grote gevarieerde oude bossen. In de rest van de wereld (Andere delen van Europa en Azië) komen ze nog wel in wat grotere aantallen voor.

 

 

 

De boommarter nu

 

Het dier is erg zeldzaam en nu is elke waarneming belangrijk zodat ze kunnen zien waar het dier voorkomt, en ook als je een aangereden boommarter ziet. Waarnemingen mag je doorgeven aan

 

Ronald Huijssen, Berliozlaan 4, 3862 GT Nijkerk,

tel. 033-2460091.

 

Gerrit Visscher, Paulus Potterlaan 32, 3931 TE Woudenberg,

tel. 033-2861862.

 

 

 

 

Bronvermelding