Reports

De Wadden

Wolf

This is report # 555

English version follows asap 

Canis Lupis
Alle honden die we tegenwoordig als huisdieren houden stammen af van de wolf. De officiŽle naam van de wolf is "Canis Lupis". Wetenschappers hebben d.m.v. bloedproeven, skelet - en gedragsvergelijkingen kunnen vaststellen dat de wolf de voorvader is van alle honden.


Wie is er bang voor de boze wolf?
De meeste kinderen horen voor het eerst van een wolf als ze een sprookje voorgelezen krijgen. In een sprookje is een wolf altijd een vals, hongerig, en mensenetend monster waar iedereen bang voor is.Het gekke is dat deze weergave van de wolf absoluut niet klopt met de werkelijkheid. Een wolf zal nooit een mens aanvallen, laat staan doden. Zelfs als de wolf in grote hongersnood verkeert zal hij de mens niet als prooi aanvallen.
Toch zijn zeer veel mensen bang voor de wolf. Deze angst is vroeger ontstaan, toen de wolven op het land van de boer schapen doodden en een zeer indringend gehuil lieten horen.
Toch is juist de wolf het meest sociale zoogdier dat op de aarde leeft. Vanwege zijn sociale aard is het zo dat de afstammelingen van de wolf (de hond) de meest nauwe band hebben met de mens.

  Communicatie
Wolven kunnen elkaar informatie doorgeven en dit ook begrijpen via een uitgebreid communicatiesysteem. Dit gebeurt met horen van geluiden (auditieve informatie) en door het zien van andere wolven ( visuele informatie) Wolven hebben verschillende manieren om geluid te maken, huilen, piepen, jammeren. Elk geluid heeft een eigen betekenis. Door te huilen wil een wolvenroedel laten horen waar ze zich bevinden en gezamenlijk huilen van een roedel benadrukt het groepsverband waarin ze leven.
Met zijn lichaam kan een wolf laten zien hoe hij zich voelt. De houding van het lichaam en de stand van de staart en de oren geeft informatie aan andere wolven. Zoals bijvoorbeeld "ik ben onderdanig"of Ôk voel mij hier het sterkste"of "ik ben angstig". 
  Een wolf leeft in familieverband.
De sociale aard van de wolven uit zich in het feit dat ze in familieverband leven. Dit noemen we een roedel. Binnen de roedel leven een aantal wolven met vaststaande regels. Zo is ťťn wolvenpaar de baas over de rest van de roedel. Meestal is het mannetje de baas. Dit noemen we de alpha reu en hij leeft met zijn uitgekozen vrouwtje, de alpha teef. Meestal zijn de alpha reu en de alpha teef ook de sterkste, intelligentste en de meest ervaren dieren uit de roedel. Omdat dit tweetal het sterkst en dus ook het gezondst is mogen alleen zij welpjes ( wolvenkinderen) krijgen. Zo zorgt de roedel voor een sterk nageslacht. En dit is weer gericht op het in stand houden van de soort.
  Ladder
De opbouw ( hiŽrarchie) van de wolvenroedel kun je vergelijken met een ladder. Bovenaan de ladder staat de alpha reu, hij is de hoogste baas, net hieronder komt zijn vrouw , de alpha teef. Dan de andere volwassen wolven, dan de jonge wolven ( kinderen en tieners) en onderaan de welpjes ( baby/ peuter wolven) Maar helemaal onderaan staat de underdog. De underdog is een wolf die er niet helemaal bij hoort en het pispaaltje van de roedel is. De underdog is de zwakste van de familie en eigenlijk een stakker, die niets te vertellen heeft. Toch heeft hij een belangrijke functie binnen de roedel want doordat er een pispaaltje is waar iedere andere wolf zijn frustratie op kan af reageren is de roedel stabiel. De underdog moet alles over zich heen laten komen en mag helemaal niets terug doen anders wordt hij gedood of uit de roedel weggejaagd. Dit komt in wezen op hetzelfde neer want het is voor een wolf alleen heel erg moeilijk om zichzelf in leven te houden. 
De alpha reu is de baas van alle andere wolven en ze moeten hem absoluut gehoorzamen. Ook de alpha teef moet hem gehoorzamen, maar alle vrouwelijke dieren die onder haar op de ladder staan gehoorzamen haar. De volwassen wolven gehoorzamen weer aan de baas, maar zij staan op de ladder hoger dan de jonge dieren en de welpen. Dat betekent dat deze dieren op hun beurt weer de oudere dieren moeten gehoorzamen. 

De ladder in schema:
1. alpha reu.
2. alpha teef
3. volwassen wolven 
4. jonge wolven
5. welpen
6. underdog

Een roedel bestaat uit 6 tot 15 dieren afhankelijk van het jaargetijde en de aanwezigheid van prooi.

Territorium
De wolven leven in een door hen bepaald gebied, territorium genaamd. In dit gebied mogen geen andere dieren komen. Het territorium heeft een sociaal gebied Hier komen alle wolven uit de roedel. In het persoonlijke gebied heeft elke wolf een plekje voor zichzelf. Je kunt het persoonlijk gebied vergelijken met een hondenmand. Het sociale gebied kan je vergelijken met het huis waarin een hond leeft.
Buiten het territorium ligt het leef - en jachtgebied. Dit gebied is vrij groot en ligt rondom het territorium. Je kunt het vergelijken met de wijk waarin je huis staat.

Alpha reu
Zoals je kan verwachten van de roedelleider heeft de alpha reu bepaalde voorrechten. Hij alleen mag zich voortplanten, hij mag als eerste eten van een prooi, hij geeft de leiding. Ook als anderen volwassen wolven met een plan komen, bijvoorbeeld om op jacht te gaan, zal de alpha reu tijdens de jacht de leiding op zich nemen. 
Nog een belangrijke taak van de alpha reu is het toetsen van de pasgeboren welpjes. 21 dagen na de geboorte verlaten de welpjes voor het eerst het hol van de moeder. De alpha reu staat ze dan op te wachten en gaat hardhandig met ze om. Niet om ze moedwillig pijn te doen, maar om te kijken of ze zich kunnen onderwerpen aan de baas. Omdat wolven in een roedel leven, en je hebt net gelezen dat welpjes bijna onderaan de ladder staan, moeten ze wel luisteren en zich onderwerpen aan anderen. Kan een jong welpje zich niet onderwerpen dan is hij in wezen a - sociaal en kan hij niet leven in een roedel. De alpha reu bijt zo'n welpje dan ook meteen dood. Onderwerpen ze zich wel aan de reu dan mogen ze gelijk terug naar de moeder. Ook zieke dieren worden gedood of verstoten omdat ze een gevaar kunnen zijn voor de rest van de roedel. 

Als de welpjes groot geworden zijn.
De welpjes die door de alpha reus zo hardhandig getest zijn zullen uiteindelijk als volwassen wolven de roedel verlaten. Om als zelfstandige roedel te overleven moeten ze gehoorzamen aan een harde natuurwet : namelijk het recht van de sterkste. De wolven zijn alleen vruchtbaar in de koudere maanden van het jaar, zodat de welpjes altijd in het begin van het voorjaar geboren worden. Dit helpt bij het overleven. Echter van de tien geboren welpjes overleven er uiteindelijk maar twee. De rest gaat dood door een gebrek aan prooi (eten) , door doding door de natuurlijke vijand zoals beren, of als gevolg van inwendige parasieten als wormen. Het voordel van deze natuurlijke selectie is dat de sterkste wolven in leven blijven en zorgen voor een bijzonder gezond en sterk soort. Afwijkingen waar honden veel last van hebben, zoals heupdysplasie of staar aan de ogen, komt bij wolven dan ook niet voor.
  De toekomst
De laatste jaren zijn de biologen en andere wetenschappers er steeds meer van overtuigd geraakt dat de wolf een belangrijke functie vervult in de natuur. De taak die de wolf kan vervullen is het in evenwicht houden van het dierenleven in de natuur. Gelukkig zijn er wolven gesignaleerd in de bossen van Oost - Europa. En er zijn steeds meer mensen die inzien dat de wolf een nobel diersoort is. 
Het wolven opvangcentrum vangt 'afgedankte wolven 'zo goed mogelijk op en probeert ze in de natuur terug te plaatsen. Het doel van de Stichting Wolvenopvang Nederland is het beschermen van de diersoort wolf in de meest ruime zin

Voeding 
De wolven in het opvangcentrum krijgen Smolke hondenbrokken. In de vrije natuur eten wolven muizen, konijnen, soms grotere dieren zoals elanden en bizons, afhankelijk van de grootte van de roedel. In sommige uitzettingsparken gebeurt het een enkele keer wel eens dat ze schapen stelen van een herder.

Hoe oud kunnen ze worden
Een wolf in gevangenschap kan 15 tot 16 jaar oud worden, doordat hij beschermt wordt tegen ziekten en parasieten. Ook de natuurlijke vijanden ontbreken en hij heeft altijd beschikking over voldoende voedsel.
In het wild wordt een wolf echter niet zo oud.

Hoe groot?
Er zijn verschillende soorten wolven. De kleinste soort zal zo'n 50 cm schouderhoogte halen. De grote Noord - Amerikaanse wolf kan een schouderhoogte van 80 cm halen.

Hoeveel zijn er nog?
Op de hele wereld leven naar schatting nog 100.000 tot 150.000 wolven. Vooral in Canada en Rusland komen nog veel; populaties voor. Deze aantallen lijken veel, maar als je vergelijkt dat er in Nederland als zo'n 1.100.000 honden leven, dan is het natuurlijk verschrikkelijk weinig.
In West - Europa leven nog ongeveer 4000 wolven. Hoofdzakelijk in Spanje, Portugal ItaliŽ , Finland en Griekenland. In Oost -Europa zijn het naar schatting zo'n 10.000 tot 20.000 dieren. (Rusland niet meegerekend). 

Written by / (geschreven door)

Chris - grade 6 / groep 8

Copyright 1997-2000 - Joan Goble and Renť de Vries