IJsberen

Esra De Wadden groep 8

Inhoud

1 waarom heb ik ijberen gekozen ?
2 roofdieren op het ijs .
3 gebouwd op zijn omgeving .
4 eten in de zomer en winter .
5 jonge ijsberen .
6de jacht op ijsberen
7 ijsberen in Nederland.
8 ijsbeer jongen in de dierentuin.

1. waarom heb ik ijsberen gekozen ?

nou ik heb ijsberen gekozen omdat ik ze heel heel erg schattig vond. en als je iets heel heel erg schattig vind dan koop je dat , kies je dat enz.
Dus ik vond ijsberen erg lief daarom hou ik het over ze . Je kan ook  heel veel informatie uithalen .ijsberen vind ik zelf hele andere dieren  ook eigelijk omdat zij op het ijs leven en de andere dieren gewoon leven maar , ijsberen hebben het helemaal niet koud .Want ijsberen hebben dikke huiden en zijn al gewend aan de koude wind . Dus wij hoeven ons nergens zorgen over te maken .


2. roofdieren op het ijs .

Op de poolvlakte is het erg koud .Er ligt veel sneeuw en ijs . Er waaid een harde wind .hier kan geen mens leven .In de verte  scharrelt een ijsbeer rond .zijn witte vacht valt bijna niet op in  sneeuw.Ijsberen leven een groot ddel van het jaar alleen . De hele dag zijn ze op zoek naar voedsel .Ijsberen hebben geen eigen jacht gebied , ze trekken over de hele Noordpool. Zeehonden vinden ze het lekkerst .Maar ijsberen houden ook van andere voedsel .Als er b.v. een walvis aanspoelt ,komen  daar veel ijsberen op af .Want ijsberen hebben een goede reuk .

Ze kunnen een dode zeehond op wel 20 km afstand ruiken . Dat is zo ver als op de fiets een uur hard doorrijden .Een levende  zeehond die door een gat in het adem komthalen ,ruiken ze al  2 km afstand .Ijsberen lijken knuffelbeesten , maar het zijn de grootste en sterkste roofdieren van het hele Noordpool - gebied .Ze zijn levensgevaarlijk . Een grote mannetjes - ijsbeer weegt meer dan 500 kilogram . dat is net zoveel als heel veel  kinderen .En hij is zeker 2 en halve meter van een olifant  recht in de ogen kijken .De vrouwtjes zijn veel veel kleiner .
En de ijsbeer wordt beschermd en dat is dus echt echt nodig want , hij dreigde uit te sterven . Tegen de winter graaft de vrouwtjes - ijsbeer een hol . Daar krijgt ze haar jongen . Pas met de eerste voorjaarszon gaat ze met hen ze haar jongen .

3. Gebouwd op zijn omgeving .

Al is het nog zo koud op de Noordpool ,de ijsbeer heeft er geen  last van .Zijn lichaam is helemaal aangepast aan het klimaat .Het klimaat is het weer dat je in een land vaak hebt .De dichte vacht  van de ijsbeer houdt hem zelfs in de ergste kou warm .De onderlaag van die vacht bestaat uit dik bont .De haren van de buitenlaag zijn lang .Ze zijn doorzichtig en hol .De warmte van de zon gaat  door die haren heen en komt op zijn donkere huid .Daar wordt de warmte vastgehouden .Onder de huid zit een dikke laag vet .Soms wel 10 cm dik .Dat vet dient als bescherming tegen de kou .En als de ijsbeer een tijdje geen voedsel kan vinden ,dan is dat vet zijn  reserve -vooraad .De witte schutkleur zorgt ervoor datr hij zo  onopvallend mogelijk naar zijn prooi kan sluipen .In het sneeuwlandschap valt hij bijna niet op .Alleen zijn zwarte neus kan hem verraden . daarom houdt een ijsbeer bij het jagen vaak zijn poten voor zijn snuit . Ook mensen die gaan skien, dragen een zonnebril tegen het felle licht . Een ijsbeer heeft dat niet nodig .Hij raakt niet verblind door het licht dat op het ijs en de sneeuw weerkaatst .Net als een kat heeft hij een speciaal  vlies op zijn ogen .Dat beschermt zijn ogen en werkt als een soort zonnebril. Een ijsbeer is een echte zwemkampioen .Hij zwemt langzaam , maar kan  het urenlang volhouden in het ijskoude zeewater .Soms zwemt hij kilometers ver weg van de grote ijsschotsen waarop hij leeft .In het water worden  alleen zijn lange haren nat . De dichte vacht daaronder blijft nog droog . Daarom krijgt hij het ook niet koud .Een ijsberenlijf is echt gemaakt om  te gaan zwemmen .De ijsbeer kan zijn neusgaten afsluiten .en zijn ogen  houdt hij onder water gewoon open .

4. Eten in de zomer en winter 

Zodra het zomer wordt , gaat de temperatuur op de Noordpool langzaam omhoog .De sneeuw smelt en de ijsschotsen breken af . In deze  tijd is er minder te eten voor de ijsberen , want er komen steeds minder zeehonden het ijs op .Sommige ijsberen trekken daarom verder naar  het noorden ,waar nog veel zeehonden zijn .De andere zwemmen naar  het vasteland en stillen hun honger met bladeren , bessen en korstmossen 
Ook eieren , jonge vogels en vissen en knaagdieren zoals sneeuwhazen  staan nu op het menu .Is er weinig eten , dan slaapt de ijsbeer erg veel . Dan verspilt hij geen energie .ijsberen kunnen zo zonder eten een tijdje blijven leven . Pas in de winter als het water weer ijs is geworden , komen de zeehonden weer terug . Het water bevriest het eerst in de baaien .Dat zijn openingen in het land waar het water van de zee in  spoelt  .Daar komen de ijsberen in de herfst bij elkaar . Dat zijn vooral mannetjes , want de vrouwtjes zoeken in die tijd met hun jongen een  veilige plaats . In de koude noorden graven de ijsberen voor de winter een hol in de sneeuw . Daarin rusten ze wel 5 maanden uit .Ze houden niet echt een winterslaap .Want als er iets gebeurt , zijn ze snel wakker .Het is meer een winterrust .Tijdens die rusttijd eten en poepen de ijsberen niet . Ze teren op hun vet .Hun hol blijft daarom lekker schoon .De vrouwtjes  die jongen hebben of die nog een jongen krijgen ,zoeken ook een schuilplaats voor de winter ,want als ze maar op een plaats blijven is het niet  goed .Misschien dat een van de mannetjes ijbeer eraan komt .Dan kunen ze niet gou weg ! Ze graven een hol in een berg sneeuw .Eerst maakt de berin een tunnel en daarna holt ze een kamer uit .In dat sneeuwhol worden in december of januari jongen geboren .Dus de ijsberinnen zijn  heel druk hoor !-

5. Jonge ijsberen 

Bij ijsberen leven de mannetjes en vrouwtjes bijna het hele jaar helemaal apart .Alleen in de paartijd leven ze even samen .Dat is van april tot 
juni .Als een mannetje een vruchtbaar vroutje ruikt , gaat hij erop af .Als er nog een andere mannetje is dan gaan ze vechten om een vrouwtje .Net zo lang tot een van de twee gaat geeuwen .want geeuwen betekent in ijsberen taal dat de ijsbeer zich overgeeft .De winaar paart dan met het vrouwtje.Hij blijft niet langer dan een week bij haar .daarna zwerft hij weer verder . Zijn jongen ziet hij nooit .ook al is ze al in het voorjaar bevrucht ,het duurt  tot de herfst voordat er kleine ijsberen in het buik van het vrouwtje gaan  groeien . Miden in het winter ,rond de kerstdagen ,krijgt de berin jongen .
Meestal twee .Pasgeboren ijsberen zijn heel klein net zo groot als een cavia .Ze wegen maar een paar 100 gram .Bij hun geboorte zijn ijsberen blind en doof .Pas na een maand kunnen de jongen horen en zien .Het liefst zitten ze in de oksel van hun moeder .want daar is het lekker warm en ze zijn er dicht bij haar tepels .Na 3 maanden kruipen de jonge ijsberen voor het eerst uit het  veilige en warme hol .Daarna blijven de jongen nog maandenlang dichtbij hun  moeder .Dat is vooral ook veilig .Want er zijn veel dieren die loeren op z' n  lekkere ijsberen jong .B.v. wolven ,maar ook grote mannetjes-ijsberen .Eenmaal buiten durven de kleintjes steeds meer te spelen en de omgeving te  verkennen .Ze moeten veel leren .Moeder neemt haar kleintjes mee op jacht . Kilometers lang lopen ze haar achter na .Onder weg snuift het vrouwtje steeds om te ruiken of er gevaar dreigt .Pas na 2 jaar gaan de jongen alleen op jacht . Ze hebben dan alles geleerd zoals : vechten ,zwemmen en jagen .En ze zijn dan  sterk genoeg .Wel 6 keer zo sterk als een herdershond .

6. De jacht op ijsberen 

De ijsbeer heeft maar een vijand : de mens ! In het gebied waar de ijsberen  leven ,wonen al eeuwenlang de eskimo s of de Inuit .IJsberen zijn altijd heel belangrijk voor hen geweest .Ze jaagden op beren voor hun bont en het leer van hun huid .Een paar honderd jaar geleden begonnen de poolexpedities . Uit allerlei landen voeren stoere mannen in sterke schepen naar de Noordpool .Ze wilden het land veroveren en walvissen vangen .Ook doodden ze veel ijsberen .Later is er door andere mensen ook voor de sport op ijsberen  gejaagd .Zo werd het aantal ijsberen snel minder .De ijsbeer werd bedreigd met uitsterven .De landen rond de Noordpool vonden dat daar iets tegen gedaan moest worden .Die landen waren de Verenigde Staten ,Canada ,Denemarken ,Noorwegen en Rusland .In 1974 zorgden deze landen ervoor dat  het jagen op ijsberen werd verboden .En vanaf 1976 is het leefgebied van de  ijsbeer beschermd .Daardoor komen er gellukig weer meer ijsberen .Het is nu  geen bedreigd diersoort meer .Alleen de eskimo s mogen nog op ijsberen jagen . Dat mag omdat zij bij hun manier van het leven de ijsbeer nog steeds nodig  hebben .Tenslotte is niets zo warm als een ijsberenvel .Bovendien doden ze niet  zo veel dieren .Elke ijsbeer gebruiken ze van top tot teen .De mensen die in het  poolgebied wonen ,mogen nooit zonder een geweer naar buiten .Meestal blijven  ijsberen ver uit de buurt van de mensen .Maar soms ook scharrelen ze rond op de vuilnisbelten bij de dorpen .Dat kan levensgevaarlijk zijn .Oog in oog staan  met een ijsbeer is niet leuk .Je hebt dan een waprn nodig om je mee te kunnen  verdedigen .En toch gebeurt het elk jaar weer dat mensen geen geweer bij zich hebben en door een ijsbeer worden aangevallen .De jacht is nu geen bedreiging meer voor de ijsberen .Maar de milieu -vervuiling wel .IJsberen en zeehonden  krijgen steeds meer giftige stoffen binnen door het afval dat onderzoekers en soldaten in hun leefgebied achterlaten ,zoals plastic batterijen en oefenkogels . Ook die in de zee is erg giftig voor de ijsberen .Een schoon milieu is dus ook voor de beren heel belangrijk !

7. ijsberen in Nederland 

In een dierentuin kun je isberen van dichterbij zien .Zoals in diergaarde Blijdorp in Rotterdam ,waar twee ijsberen -vroutjes wonen .Maar ook ijsberen in een  dierentuin zijn geen knuffeldieren .Als de dierenarts ze moeten onderzoeken , worden ze eerst verdoofd .En elke dag worden ze met eten naar binnen gelokt , zodat de verzorgers veilig hun buiten verblijf kunnen schoonmaken .In de dieren tuin kun je een ijsbeer geen levende zeehonden voeren .Dat zouden de mensen het niet leuk vinden .Daarom eten ijsberen in de dierentuin hondebrokken ,haring en makreel .Ze krijgen ook groenten ,zoals sla en andijvie ,en fruit zoals appels en peren .IJsberen hebben verder levertaan nodig .In de natuur krijgen ze die vanzelf binnen via het zeehondenvlees dat ze eten .In de dierentuin krijgen ze een levertraan - drankje .En eenmaal per week brood met vitaminenpoeder .Zelf zorgen de ijsberen  nog wel eens voor een extra hapje :als er een meeuw of een reiger te laag gedraagt  zich in de natuur .Eerst speelt hij een tijdje met zijn prooi en pas daarna peuzelt hij  hem op .Van iemand die onrustig heen en weer loopt ,zeggen we ijsberen .Ook de  ijsberen in de dierentuin lopen vaak te ijsberen .Veel mensen denken dat ze dat  doen ,omdat ze zich ongelukkig voelen .Maar dat is niet waar .In de natuur doen  ijsberen het ook .IJsberen kunnen in de dierentuin volop spelen .Het speelgoed  moet wel stevig zijn ,want anders maken ze het ijzeren biervatten en jerrycans .Om  hun gebit scherp te houden ,krijgen ze boomstammen .Het erop gaan staan en uit  hun verblijf ontsnappen .Want ijsberen zijn niet maar sterk ,maar ook heel heel erg slim .

8. ijsbeer jongen in de dierentuin 

Ook voor de dierentuin is het goed dat er jongen worden geboren .Zo blijft het aantal dieren van een soort steeds ongeveer even groot .Natuurlijk gaan er ook dieren dood .Toch is het jarenlang niet gelukt om ijsberen in de dierentuin kleintjes te laten krijgen .Dat komt doordat het  helemaal rustig moet zijn in het hol waar de jongen worden geboren .De vrouwtjes kunnen zo schrikken van geluid ,dat ze hun jongen doodbiiten .In Diergaard Blijdorp wewten de verzorgers nu hoe het wel kan lukken . Ze hebben een speciaal hol gemaakt ,waar geen geluid van buitenaf in komt .Het vrouwtje dat in verwachting is ,eet zich helemaal vol en gaat het hol in .Dan gaat de deur op slot .Niemand mag er meer in .In het speciale hol krijgt ze haar kleintjes . Net als in de natuur zijn het er meestal twee .In het hol staat een camera die alles filmt .Zo kunnen de verzorgers zien wat er gebeurt .Pas als de ijsbeertjes 3 maanden zijn ,komen ze voor het eerst naar buiten . Net als in de natuur .Als twee vrouwtjes allebei jongen hebben ,blijven ze ieder apart in hun eigen verblijf .Dat is beter . Ze beschermen hun eigen jongen namelijk zo goed ,dat ze zelfs de kleintjes van het andere vrouwtje zouden doodbijten .Vader ijsbeer mag er in ieder geval niet bij . Want dan zijn de jongen zo op .Al lijken de kleinte ijsbeertjes net bolletjes wol ,ze zijn al echte roofdieren ,met vlijmscherpe tanden .Net als hun ouders .

( 9.) Waar heb ik de plaatjes ,informatie ,stukjes enz. ?

De meeste informatie en foto s heb ik uit "IJsberen kroontje 11 J .informatie van de bibliotheek gehaald .En een paar plaatjes uit Stel je voor je bent een ijsbeer . En bij de gewone dieren boeken .
1. boek Ineke van Kasteren (foto s van artis )
2. door Graham Rosewarne ver. uit het engels ! 

Esra
Groep 8
Basisschool de wadden
9 oktober 2000