De jachtluipaard
 

De jachtluipaard is het snelste landdier .

Bij een achtervolging van een prooi kan hij een snelheid van 100 km per uur halen.

Daarmee kan hij toch niet aan de geweren van de stropers of jagers ontkomen.

Door zijn lenige lichaamsbouw, de kleine kop en bijzonder de lange poten is de

Jachtluipaard eenvoudig van andere gevlekte grote katten te onderscheiden.

Door deze lichaamsbouw als mede door het bezit van krachtige longen is hij een

Uitstekende sprinter.

Leefwijze

Het gedrag van het mannetje en vrouwtje is totaal anders.

Het vrouwtje verzorgd soms wel 20 maanden hun jongen maar voert verder een rustig bestaan.

Wat ik ook zo raar vindt, het een roofdier als ze bij andere vrouwtje is dan is ze niet agressief en zal ook niet aanvallen.

Want ook haar territorium lees ik wordt niet beschermd.

Mannetjes zijn altijd met een grote groep maar als ze jagen dan zijn ze met 4 á 5 mannetjes. Iedere groep mannetjes verdedigt hun eigen territorium en markeren de grens met hun urine. Ik heb wel eens gezien dat onze huiskatten dat ook doen.

Er mag ook niet een ander mannetje in de groep komen dan wordt er gevochten tot hij weg loopt of wordt gedood.

Om haar paringsbereidheid aan te geven maakt het vrouwtje gebruik van geurstoffen. Nadat één van de mannetjes de geur heeft geroken communiceert het paar met bepaalde geluiden.

Voortplanting

Jachtluipaarden hebben niet een vaste paar periode, de jongen kunnen in elke jaargetijde geboren worden, net als bij de mens. Na de paring gaat het mannetje weg en dan moet het vrouwtje de jongen alleen groot brengen. De jongen worden blind geboren dat duurt elf dagen dus in die periode zijn de jongen erg hulpeloos.

Wat ik raar vindt dat ze steeds als ze hun ogen open hebben gedaan dat de moeder hun steeds op een andere schuilplaats brengt ik heb nergens kunnen lezen waarom.

Na ong. 13 maanden gaan ze bij de moeder weg maar blijven wel bij groep. De vouwtjes in de groep gaan dan hun eigen weg en gaan op zoek naar hun eigen jachtterritorium. De mannetjes verlaten wel hun geboorte grond maar blijven bij mekaar.

De jacht en het voedsel

De jachtluipaard maakt jacht op hoefdieren zoals kleine antilopen en gazellen, maar ook op hazen, jonge knobbelzwijnen en vogels. De jachtluipaard beschikt over een heel ander jacht techniek, hij sluipt eerst naar een kudde prooidieren toe dan laat hij zich op het juiste moment zien waardoor de kudde in paniek alle kanten oprent, waarna hij achter één bepaald dier aangaat. Als hij tot een langere achtervolging gedwongen dan geeft het meestal op. De jachtluipaard jaagt vooral overdag als andere dieren slapen, want deze lichtgebouwde kat laat zich gemakkelijk verjagen en de prooi afnemen door een andere roofdieren.

De nagels van de luipaard zitten niet helemaal in getrokken want dan kunnen ze beter af zetten met hun poten.

Wist U dit

Dit was het werkstuk van Kelly de Droog groep 8, De Wadden