VLIEGENDE EEKHOORN

De maker van dit  werkstuk  is Wouter

bWanneer vliegende eekhoorns in bomen rondklimmen zien ze eruit als ieder ander klein knaagdier; ze zweven echter van boom naar boom met de elegantie van een vogel.
bInhoud:
bDe vliegende eekhoorn
bDe gewone vliegende eekhoorn
bDe Carolina
bHet voorwoord
b
bMij lijkt het best leuk om over dit diertje wat te weten te komen.Want het lijkt mij een leuk diertje
bDe literatuurlijst
b
bhet meest waar ik heb gezocht was op internet op www.tenan.vuurwerk.nl en op ilse.nl
bik heb een blad van dierenwereld groep 1 kaart 40
bin een encyclopedie gekeken

De vliegende eekhoorn

De vliegende eekhoorn is familie van de gewone eekhoorn. Je hoort het al aan zijn naam, de gewone eekhoorn is het zelfde maar dan zonder een soort vleugels tussen zijn poten.

De latijnse naam is Anomalurus Beecrofti.

De vliegende eekhoorn is een nachtdier. Dit zijn ze, omdat de vijanden, haviken en arenden, overdag leven en ze zo dus minder makkelijk gepakt kunnen worden. Alleen is er een nadeel, ís nachts wordt de uil wakker. Nachtdier houdt in: ís nachts op jacht en overdag slapen.

Van de vliegende eekhoorn bestaan 37 soorten.

Het grootste deel van mijn werkstuk gaat over de Assapan omdat daar de meeste informatie over te vinden is.

De leefgebieden van de vliegende eekhoorn zijn plekken waar veel bomen staan, oerwouden dus, in Noord en Midden-Amerika en Zuid en Zuidoost-AziŽ. In AziŽ komt de Assapan niet voor (zie tekening).

De vliegende eekhoorns kunnen bijna niets met zweven Ze kunnen tijdens het zweven niet hoger komen dan de hoogte waarvan ze waren gesprongen. Ze kunnen ook de gigantische sprongen die ze kunnen maken zijn wel handig tegen de vijand, de roofdieren.

Ze zweven door de flappen tussen hun poten (zie tekening). Als ze zweven sturen ze met hun staart, als ze gaan landen dan gooit hij zijn staart helemaal naar beneden zodat hij verticaal gaat vliegen en zo kan hij op de tak landen. Als je een vliegende eekhoorn als huisdier hebt, wat veel mensen in Amerika hebben, is dat best vervelend. Als je net lekker ligt te slapen dan worden zij wakker en dat gaat niet geruisloos want ze tjilpen, fluisteren en gaan met hun tanden knarsen. Enkele gaan zelfs blaffen en maken geluid dat lijkt op een elektrische puntenslijper. Als ze zich vervelen kunnen ze zelfs zacht schelden.

De vliegende eekhoorn is een zoogdier, dus de moeder daagt ze in haar buik. Bij de vliegende eekhoorn is dat zo'n 1Ĺ maand. Het aantal jongen per worp is 1-6. De maximale leeftijd van de vliegende eekhoorn is 14 jaar. De huisdiertjes zijn tussen de 20 en 30 centimeter groot en kunnen niet echt goed zweven wel een beetje, maar in de natuur dan zoeven ze al van boom tot boom. De prijs van de vliegende eekhoorn in Amerika is zo'n $80.

De gewone vliegende eekhoorn

De Latijnse naam van de gewone vliegende eekhoorn is Pteromys volans. Dit is een Aziatische soort die westwaarts voorkomt tot de Baltische staten en Finland. Het is het kleinste diertje van de onderfamilie. Hij is 15 tot 17 centimeter met een staart van10 tot 13 centimeter lang en een gewicht van 130 tot 140 gram. Hij behoort net als zijn familie tot de nachtdieren. Hij heeft net als bijna alle eekhoorns een lichtbruine vacht.

De Carolina

De oorspronkelijke naam van de Carolina is Gloucomys Sabremus Coloralus.

Er zijn er nog maar zo'n 189 in leven, dat komt doordat de oerwouden worden gekapt dus kunnen ze er niet leven. Ze zijn 10 tot 12 inches lang (een inch is ongeveer 25 millimeter ). De Carolina is 3 tot 5 oz zwaar (een oz is ongeveer 28 gram). De huidskleur van de Carolina is bruin tot roodachtig. De staart van volwassenen is grijs met een beetje bruin. De rug van de Carolina is bruin. Het basis voedsel van de Carolina is korstmos, zwam (soort paddenstoel). Wat hij ook lekker vind zijn bepaalde zaden, fruit, kieuwen van planten, insecten en dennenappels.